Paloturvallisuus 14.2.2017

Uutta tietoa Vuosaaren palosta – kiuas meni päälle aamuyöllä

Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja lapsia ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.

Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja lapsia ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.

Vuosaaren neljä henkeä vaatinut tulipalo alkoi asunnon saunasta, kun sähkökiukaan tuntumassa olevat kankaat syttyivät tuleen kiukaan lämmetessä.

Onnettomuustutkintakeskus on edennyt onnettomuuden tutkinnassa.

Tulipalo syttyi yöllä 9. joulukuuta. OTKES:n mukaan viisihenkisen perheen isä oli lähtenyt illalla yövuoroon töihin. Isän lähdettyä joku asuntoon jääneistä perheenjäsenistä oli kääntänyt sähkökiukaan säätimiä. Isän mukaan perhe saunoi aina yhdessä isän ollessa paikalla. Perheellä ei myöskään ollut tapana kuivattaa saunassa pyykkejä tai muita märkiä vaatteita, vaikka saunassa säilytettiin jonkin verran esimerkiksi vaatteita ja kenkiä.

Joko äiti tai joku 2-7 -vuotiaista lapsista käänsi kiukaan kytkimiä. Mahdollisesti äiti halusi käyttää saunaa johonkin tarkoitukseen, vaikka ei osannut sitä kunnolla käyttää. Vaihtoehtoisesti lapsista joku on voinut kääntää kytkimiä tietämättä niiden tarkoitusta. Mitään sen kaltaista ei isän mukaan ollut aiemmin kuitenkaan tapahtunut.

Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli ajastettu siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä kello 01.30 jälkeen. Noin puolen tunnin lämpenemisen jälkeen kiukaan tuntumassa olleet kankaat syttyivät. Palo kehittyi saunassa ja osin kylpyhuoneessa asukkaiden todennäköisesti nukkuessa.

Palamista rajoitti hapen puute, joten palo ei kehittynyt kovin rajuksi eikä levinnyt muualle asuntoon. Savua kuitenkin syntyi runsaasti. Liekit löivät kylpyhuoneesta eteiseen siinä vaiheessa, kun palossa vapautuneet kaasut syttyivät.

Paine sulki ovet?

Asunnossa ei ollut palovaroitinta, joten äiti todennäköisesti heräsi liian myöhään. Pienten lasten pelastuminen tulipalosta riippuu lähes kokonaan aikuisista, sillä lasten herääminen ja toimintakyky on aina epävarmaa. Äiti joka tapauksessa heräsi, liikkui asunnossa ja todennäköisesti yritti auttaa lapsia. Äiti ilmeisesti kävi myös katsomassa porrashuoneessa tilannetta, sillä asunnon ulko-ovi oli pelastajien saapuessa auki. Sisäovi oli tuolloin kiinni.

Saunan ja asunnon muut ikkunat pysyivät palon aikana ehjinä, vaikka ikkunat voivat palotilanteessa rikkoutua. Kun ikkunat ovat ehjät, palokaasujen syttyminen saa aikaan asuntoon ylipaineen. Ylipaineen vuoksi savua levisi sisäoven raoista porrashuoneeseen ja ilmanvaihdon kautta muihin asuntoihin. Tulipalon seurausten kannalta oli mahdollisesti suuri merkitys sillä, että paine saattoi estää äitiä ja lapsia avaamasta sisäänpäin aukeavia sisäovia tai parvekkeen ovea.

Hätäkeskus hälytti paikalle pelastuslaitoksen naapurien tekemien hätäilmoitusten perusteella. Naapurit heräsivät palokaasujen syttymiseen ja asukkaiden huutoihin. Myös porrashuoneen palovaroitin hälytti. Pelastajat olivat pihalla kymmenen minuutin kuluttua hälytyksestä, jonka jälkeen kuudenteen kerrokseen siirtyminen vei hetken aikaa. Pelastajat saivat jo itsestään hiipuneen palon sammumaan pienellä vesimäärällä ja uhrit siirrettyä hyvin savuisesta asunnosta ensihoitajien hoidettavaksi. Äitiä ja kolmea lasta ei kuitenkaan enää voitu pelastaa.

Palovaroitin on pakollinen ja hyödyllinen

Palovaroittimia puuttuu yleisesti, ja myös kantasuomalaisilla syttyy saunapaloja, joista tutkinnassa tehdään yhteenveto. Tutkinnassa selvitetyt asiat kootaan tutkintaselostukseen, joka julkaistaan tutkintasuunnitelman mukaan toukokuussa.

Tärkeimmät Vuosaaren tulipalosta tehdyt turvallisuushavainnot liittyvät tutkinnan tässä vaiheessa palovaroittimiin ja saunan käyttötapoihin. Palovaroittimet ovat paitsi pakollisia, myös erittäin hyödyllisiä tämänkaltaisissa paloissa. Esimerkiksi tässä asunnossa niitä olisi säädösten mukaan pitänyt olla kaksi, mielellään kolme.

Kiukaan läheisyyteen ei koskaan kannata laittaa palavaa materiaalia. Jos saunaa ei vähään aikaan ole tarkoitus käyttää tai on vaarana, että lapset koskevat kytkimiin, kiukaan voi kytkeä sulaketaulusta jännitteettömäksi.

OTKES:n utkinta siirtyy pian tiedonkeruuvaiheesta analyysiin, jonka perusteella tehdään johtopäätökset ja annetaan turvallisuussuositukset. Tutkinnan tarkoitus on turvallisuuden parantaminen ja vastaavien onnettomuuksien ehkäiseminen.

Pelastustiedon edellinen juttu tulipalosta.

Lähde: Onnettomuustutkintakeskus

Kuva: Lassi Rinne

Lue lisää