Tutkimus ja viestintä 18.10.2019

Terveisiä susirajalta! Tatu Timoskainen vloggaa pienen paloaseman arjesta

Tatu Timoskainen työskentelee Lieksan paloasemalla. Videoblogeissa hän kertoo työstä pelastuslaitoksella ja esittelee myös Pohjois-Karjalan seutuja ja aktiviteetteja.

Tatu Timoskainen työskentelee Lieksan paloasemalla. Videoblogeissa hän kertoo työstä pelastuslaitoksella ja esittelee myös Pohjois-Karjalan seutuja ja aktiviteetteja.

Palomies-ensihoitaja Tatu Timoskaisella on noin sadan kilometrin työmatka. Hän asuu Joensuussa ja käy töissä Lieksan paloasemalla. Matkaan vierähtää tunti, ja sen varrelle jää upeita maisemia, muun muassa Pielisen ranta. Sieltä avautuu komea näkymä kohti Kolia.

Timoskaiselle työmatka toimii mukavana kuplana, jonka aikana töiden kiire tai rankemmat keikat saa pois mielestä, eikä niitä tarvitse miettiä enää kotona. Yksi keino, musiikin ja podcastien kuuntelun ohella, on pysähtyä katselemaan Pielisen selälle.

”Minulla oli tapana ottaa siitä paikasta videopätkiä vuoden ympäri, tallentaa vuoden kiertokulku.”

Into videokuvaamiseen yhdistettynä siihen, että Timoskaisen omat, kahdeksan- ja kymmenenvuotiaat lapset seuraavat eri tubettajia, johti siihen, että Timoskainenkin alkoi videoblogata.

”Rupesin kuvailemaan ja tekemään omista harrastuksista tube-videoita. Maastopyöräilen, vapaalasken, surffaan…”

Sairaanhoitajaopintojensa aikana hän kävi vaihdossa Nepalissa, ja piti sieltäkin videoblogia.

Harrastuksesta osa työtä

Kun hän haki virkaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta, häneltä kysyttiin, millä tavoin hän voisi kehittää pelastuslaitoksen toimintaa.

”Menin sitten sanomaan, että minulla on tällainen harrastus, ja voisin ruveta some-aktiiviksi, markkinoimaan pelastuslaitosta ja tekemään työtä tunnetuksi. Siitä se idea lähti. En saanut virkaa, mutta sain ruveta tekemään videoita saman tien”, hän naurahtaa.

Syntyi videoblogi Susirajan pelastuslaitos. Nyt Youtubessa on ilmestynyt seitsemän videota pelastuslaitoksen toiminnasta.

”Aiheet kumpuavat työstä. Kävelen ympäri paloasemaa ja katson, mitä siellä löytyy. Osa videoista odottaa oikeaa aikaa. Esimerkiksi eläimen pelastustehtävästä voisi tehdä videon, jos sellainen keikka sattuisi tulemaan.”

Työ pienellä paloasemalla eroaa monin tavoin suuren kaupungin keskuspaloasemasta, vaikka onkin periaatteessa samaa työtä.

”On eri miljöö, pienet vahvuudet. Pitää olla vehkeitä moneen tarpeeseen,  ja jokaisen pitää hallita samat laitteet. Ei ole esimerkiksi sitä erikoismiestä nostolavalle”, Timoskainen pohtii.

Työvuorossa Timoskaiselle lankeaa usein ruoanlaittajan osa. Hän ehti nimittäin työskennellä kokkina 12 vuotta, ennen kuin vaihtoi pelastusalaan.

”Entinen ammatti rupesi tuntumaan raskaalta, ei ehkä eläkeviralta. Halusin tehdä jotain merkityksellisempää.”

Täältä näet Susirajan pelastuslaitoksen vlogin!

Lisää harva-alueen pelastuslaitoksista seuraavassa Pelastustiedossa!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Harri Mäenpää

Lue lisää