Työntekijöiltä kysytään muun muassa, ovatko he kokeneet syrjintää ikänsä, sukupuolensa, syntyperänsä tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.
Helsingin pelastuslaitos kysyy henkilökunnaltaan kokemuksia tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Kysely lähetettiin eilen keskiviikkona sähköpostitse 703 työntekijälle, ja siihen voi vastata anonyymisti marraskuun puoliväliin saakka.
Työntekijöiltä kysytään muun muassa, ovatko he kokeneet syrjintää ikänsä, sukupuolensa, syntyperänsä tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi tai ovatko he havainneet muiden joutuneen syrjityksi näillä perusteilla. Lisäksi kysytään, ovatko työntekijät kokeneet seksuaalista häirintää työyhteisössä tai työtehtävissä. Jokainen voi lisäksi kertoa kokemuksistaan omin sanoin siihen tarkoitetussa osiossa.
Kyselyn on tehnyt pelastuslaitoksen väestönsuojelusuunnittelija Tiia Tiesmäki. Hän on hyvin yllättänyt pelkästään keskiviikkona tulleiden vastausten määrästä. Kolmessa tunnissa niitä oli tullut jo viitisenkymmentä.
”Meinasin pudota tuolilta! Osahan oli vastannut monivalintakysymyksiin vain kyllä tai ei, mutta tuli ilmi myös kokemuksia, joita oli oikeasti lähdetty kertomaan ajatuksen kanssa.”
Tiesmäen yllätti myös se, että vastanneissa oli paljon miehiä.
”Miehet ovat avautuneet yllättävänkin paljon.”
Asioita ei uskalleta nostaa pöydälle
Jo lyhyessä ajassa on käynyt ilmi, että kyselylle oli tilausta.
”Se, että pääsee kertomaan kokemuksiaan anonyymisti, tulee näköjään todella tarpeeseen! Työpaikalla ei vain uskalleta nostaa asioita pöydälle. Pelätään, että näistä asioista puhuvat ihmiset leimataan hankaliksi.”
Kimmoke kyselylle tuli monelta suunnalta. Tiesmäki mietti kyselyn toteuttamista jo Pelastustoimen naisverkoston tasa-arvoseminaarissa pari viikkoa sitten. Pinnalla oleva, seksuaalista häirintää näkyväksi tekevä #metoo-kampanjakin innosti siihen.
”Tuntuu, että nämä kaikki aiheet ovat velloneet pinnalla. Keskustelu asiasta on hyvä juttu, mutta meidän pitää päästä tekemään myös konkreettisia asioita. Nykytilanne täytyy kartoittaa.”
Tiesmäki toivoo, että kysely leviäisi Pelastustoimen kumppanuusverkoston kautta muillekin pelastuslaitoksille.
Tiesmäki toimii oman toimensa ohella pelastuslaitoksen tasa-arvoyhteyshenkilönä. Hänen toimenkuvansa liittyy Helsingin kaupungin pyrkimykseen edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
”Neljä vuotta sitten Helsingin kaupunki halusi jokaisesta virastosta tasa-arvon yhteyshenkilön. Olin ainoa joka nosti käden ylös, ja minut valittiin tehtävään.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Jussi Helttunen