Työhyvinvointi 19.2.2024

Saunapalaveri vähentää naljailua ja lisää ymmärrystä

Tampereen keskuspaloaseman nelosvuoro pitää

Tampereen keskuspaloaseman nelosvuoro pitää "saunapalavereja", jotka auttavat työvuoron henkilöitä ymmärtämään toisiaan paremmin.

Kaikki alkoi siitä, kun Ville Varjosaari alkoi sijaistaa paloesimiehen virkaa Tampereen keskuspaloaseman (Kepalo) nelosvuorossa. Uutena esimiehenä, hän päätti selvittää, mitä palomiehille kuuluu. Kaikki toimistot ja neuvottelutilat olivat varattuina, joten hän kutsui väkensä koolle ainoaan vapaana olevaan paikkaan – saunan pukuhuoneeseen. Syntyi saunapalaveri, se kokoontuu edelleen, vaikka Varjosaari on jo ehtinyt vaihtaa asemaa.

”Sitä, joka puhuu, ei keskeytetä.”

Varjosaaren idea oli, että kaikki vuorollaan kertovat, mitä kotiin ja työpaikalle kuuluu, ja sitä, joka puhuu, ei saa keskeyttää. Välikommentit ja vitsit jätetään kahvipöytiin. Saunapalaveri tuli kerrasta jäädäkseen.
”Kokoonnumme pari kertaa vuodessa ja sinne tullaan oikeasti avoimella mielellä. Meillä on joskus ollut vuoroa vaihtaneita henkilöitäkin mukana ja he ovat olleet ihmeissään, että tällaista tehdään ja näin vapautuneesti puhutaan”, palomies Marko Peltoniemi sanoo. Hän peri Varjosaaren paikan saunapalaverien koollekutsujana.

”Kertominen helpottaa ajatuksia ja auttaa muita ymmärtämään.”

Kun saunapalaveriin tullaan, ovi laitetaan kiinni ja puhuminen aloitetaan. Kenenkään ei ole pakko puhua, mutta mahdollisuus tarjotaan. Kaikilla voi töissä tai kotona mennä hyvin tai olla välillä hankalaakin. Omaisia kuolee, ilmaantuu vakavia sairauksia tai tulee avioeroja. Toisinaan löydetään puoliso, mennään naimisiin, perustetaan perheitä tai saadaan lapsia. Joskus on hyvä sanoa ääneen, mikä sapettaa työpaikalla tai mistä on iloinen. Saunapalaveri on näiden asioiden kertomista varten. Kertominen paitsi helpottaa omia ajatuksia, se myös auttaa toisia ymmärtämään työkaverin tilannetta. Tarinoita ei laiteta paperille eikä käsitellä sen jälkeen, kun ovi saunapalaverin jälkeen sulkeutuu. Näin on linjattu.
”Turha nälviminen ja päänaukominen on vähentynyt vuorossamme selvästi. Saunapalaverit ovat tuoneet ymmärrystä arkeen ja ne ovat pehmentäneet jätkiä positiivisesti”, melko kovana vinoilijana tunnettu Peltoniemi sanoo.
Ne hölmöt kahvipöytämöläytyksetkin ovat vähentyneet.

Teksti Marko Partanen
Kuva Kepalon nelosvuoro

Lue lisää