Työturvallisuus 5.4.2022

Palomies kehitti pintapelastajan paukkuliivin kaikilla herkuilla – mukana radio, puukko ja naskalit

Kuvissa on mallina palomies Sam Zerlik. Hänen takanaan seinäjulisteessa on vesisukeltaja, palomies Antti-Pekka Paju. Paukkuliivin mittatilaustyönä tehtyihin taskuihin varusteet istuvat jämäkästi.

Kuvissa on mallina palomies Sam Zerlik. Hänen takanaan seinäjulisteessa on vesisukeltaja, palomies Antti-Pekka Paju. Paukkuliivin mittatilaustyönä tehtyihin taskuihin varusteet istuvat jämäkästi.

Pirkanmaalainen palomies Jukka Pöllänen kehitti tarpeeseen paukkuliivin, joka mahdollistaa
radioyhteyden pintapelastajaan ja tarvittavien varusteiden ottamisen nopeasti käyttöön. Hän ihmetteli jo pelastajakurssilla, miksi jäänaskalit roikkuvat kaulalta, eikä niitä ole kiinnitetty paukkuliivin olkaimeen.

”Meillä ei ole ollut tähän asti Pirkanmaalla paukkuliiviä, joka mahdollistaisi radioyhteyden pintapelastajaan sekä pintapelastustyössä tarvittavien varusteiden kantamisen siten, että niitä on helppo ja nopea käyttää.”

Pöllänen on kehittänyt liiviä itsenäisesti työkavereiden kanssa keskustellen.

”Isoimmassa roolissa ovat olleet paloesimies Iiro Wennberg, palomestari Pasi Saari ja palomies Jussi Pöllänen. Aluksi suunnittelin varushuollon kanssa prototyypin. Jo ensimmäisessä kenttätestissä kävi ilmi, että jos varusteet saadaan yhdistettyä liivin olkaimiin onnistuneesti, se nostaa pintapelastustehtävän tilannekuvan hahmottamisen sekä työ- ja potilasturvallisuuden uudelle tasolle. Ursuit Oy astui tässä vaiheessa mukaan projektiin. Heidän kanssaan mietittiin varustetaskujen kiinnitystapa.”

”Meillä pitää olla veteenmenovalmius nopeimmillaan alle viidessä minuutissa. Ei ole aikaa pukea Virveä johdotuksineen puvun alle, eikä se kestä uimista”, Pöllänen kuvailee.

Laukaistaessa varustetaskut taittuvat pelastajan rintaa vasten. Radiota ja varusteita voi silti käyttää, kun olkaimia siirtää hiukan pois tieltä. Radion antenni ei lyö pelastajaa kasvoihin. Paukkuliivi toimii vaihdettavalla hiilidioksidipatruunalla.

Demoliivillä hyvä kiertoon

Pölläsellä on itsellään myös yksi demoliivi, ja hän haluaa laittaa hyvän kiertoon.

”Voin lähettää demoliiviä ympäri Suomea, jos kiinnostaa tarkastella sitä lähemmin. Yhteydenotot suoraan virkasähköpostiini jukka.pollanen(at)tampere.fi.”

Jukka Pöllänen ei ole ajatellut tuotteistaa tai patentoida liiviä.

”Siinä on patenttia kerrakseen, jos se jonain päivänä pelastaa kollegan tai potilaan terveyden.”

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Jukka Pöllänen

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2022. Katso kuvagalleria alta.

Lue lisää