Työturvallisuus 27.3.2020

Ruotsissa puhdas paloasema syntyy hyvin ideoin ja pieninkin askelin

Suomesta Ruotsiin vuonna 1969 muuttanut Janne Midelund on työskennellyt palomiehenä 30 vuotta. Hän kertoo, että hälytysten jälkeen palopaikalla käytetään hengityssuojainta ja suojakäsineitä varusteita käsitellessä.

Suomesta Ruotsiin vuonna 1969 muuttanut Janne Midelund on työskennellyt palomiehenä 30 vuotta. Hän kertoo, että hälytysten jälkeen palopaikalla käytetään hengityssuojainta ja suojakäsineitä varusteita käsitellessä.

Bergan paloasemalla Ruotsin Helsingborgissa käy kuhina. Uudet palomiehet tutustuvat kalustoon, suojavarusteisiin ja kemikaalintorjuntaan, johon asema on erikoistunut. Asema on valmistunut vuonna 1977, mutta sitä on laajennettu ja saneerattu puhdas paloasema -periaatteiden mukaan. Esimerkiksi paineilmalaitteet on puhdistettu pesukoneissa jo vuodesta 2012.

Neljän kunnan yhteenliittymään kuuluu kahdeksan paloasemaa.
”Huollamme keskitysti suojavarusteet, letkut ja paineilmalaitteet, joille on erillinen huoltotilansa”, kertoo teknikko Ronny Svensson, 63.

Alueen palokunnat pakkaavat palopaikalla likaiset letkut säiliöihin, jotka voidaan täyttää vedellä. Bergan paloaseman erilliseen huoltohalliin ne tuodaan peräkärryllä. Esiliotuksen jälkeen likaiset pestään automaattisella letkunhoitokoneella.

Teknikko Ronny Svensson esitteli ideoimaansa varusteiden kuivaustilaa. Sen voi rakentaa vanhallekin asemalle sopivaan rakoon.

”Hyvillä ideoilla ja pienilläkin askelilla pääsee pitkälle, vaikka rahaa on vähän ja tilat vanhoja. Esimerkiksi varusteiden kuivaustilan ideaa on kopioitu moneen maahan. Tehokas ilmanvaihto kuivattaa hyvin, eikä tarvita kumiosia haurastuttavaa lämpöä – käyttöikäkin pitenee. Sen voi rakentaa helposti sopivaan rakoseen”, Svensson kertoo keksinnöstään.

Paloasemalla törmäämme yllättävään ja iloiseen terve-huutoon. Palomies Janne Midelund, 54, muutti Suomesta Ruotsiin vuonna 1969. Hän on työskennellyt palomiehenä 30 vuotta. Nyt Midelund työskentelee myös paloesimiehen sijaisena ja kouluttajana tarpeen mukaan.

”Hälytysten jälkeen palopaikalla käytämme hengityssuojainta ja suojakäsineitä varusteita käsitellessä. Likaiset varusteet laitetaan muovisäkkeihin ja sellaisinaan pesukoneisiin. Pesussa kutistuvat säkit on helppo heittää pois. Paineilmalaitteet viedään muovisäkeissä suoraan huoltohalliin puhdistettaviksi”, hän kertoo.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää Ruotsin ja Suomen puhdas paloasema -ratkaisuista Pelastustiedosta 2/2020. Tutustuimme pikaisesti myös Ruotsin valmiusviraston MSB:n pelastuskouluun Ruotsin Revingessä, jossa likaiset varusteet kerätään ulkokonttiin.

Lue myös:
Laaja altistumisen juttukokonaisuus Pelastustiedossa 4/2014.

Lisätietoa:
Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa toiminnassa? –loppuraportti

 

Lue lisää