Ulkomailta 16.1.2022

Hajavirta sytytti tulipalon vanhassa kolmikerroksisessa puutalossa

Näin tapahtumat etenivät: 
1. Ruuvi johti virran kaapelista suojaputkeen. 2. Virta siirtyi liesijohdon suojaputkeen. 3. Välipohjan hiiltyminen/syttyminen suojaputken vieressä.
4. Virta kulki puuseinän pintaa pitkin viemäriputkeen ja sytytti seinän. 5. Virta kulki välipohjan kautta sytyttäen sen lattiakaivon luona ja tiskipöydän alla.
Kuvakaappaus: MSB:n tutkintaraportti.

Näin tapahtumat etenivät: 1. Ruuvi johti virran kaapelista suojaputkeen. 2. Virta siirtyi liesijohdon suojaputkeen. 3. Välipohjan hiiltyminen/syttyminen suojaputken vieressä. 4. Virta kulki puuseinän pintaa pitkin viemäriputkeen ja sytytti seinän. 5. Virta kulki välipohjan kautta sytyttäen sen lattiakaivon luona ja tiskipöydän alla. Kuvakaappaus: MSB:n tutkintaraportti.

Säffle (Ruotsi). Vanhan kolmikerroksisen puutalon toisen kerroksen asukas havaitsi katossa laajenevan tumman läikän. Kun palokunta avasi yläpuolella olevan asunnon oven, keittiössä syttyi liekkejä. Koska palokunta ei pystynyt paikantamaan paloa, sammuttamista varten se purki rakenteita.

Välipohjia tukivat puupalkit ja niiden välissä oli sahanpurua. Alla olevassa täytepohjassa kulkivat vesi-, viemäri- ja sähköjohdot.

Kolmannen kerroksen palo sammutettiin. Sitten palokunta havaitsi, että toisen kerroksen kylpyhuoneen lattia oli alkanut palaa. Välipohjan avaamisen jälkeen palokunta sammutti myös tämän palon.

Palovahingot jäivät vähäisiksi. Kuitenkin palkit olivat paikoin hiiltyneet ja ne oli uusittava. Korkeapainesumun ansiosta myös vesivahinkoja tuli vähän.

Palon poikkeuksellisen luonteen vuoksi pelastusvirasto MSB pyysi paloinsinööri Marcus Runeforsia selvittämään palon alkusyyn ja etenemisen. Tutkinta tehtiin amerikkalaisen oppaan NFPA 921-2017 menetelmillä.

Palon alkusyyksi todettiin kellarikerroksen pääkeskuksesta kolmannen kerroksen alakeskukseen nousevan sähkökaapelin suojaputken puhkaisu ruuvilla. Ruuvi lävisti myös kaapelin eristeen, minkä seurauksena sähkövirta kulki suojaputkea pitkin kolmanteen kerrokseen. Tilannetta, jossa kaapelin sähkövirta kulkee myös sen ulkopuolella, kutsutaan hajavirraksi.

Usein hajavirran syntyminen edellyttää PEN (yhdistetyn nolla- ja suojamaadoitus) –johtimen katkeamista. Tässä tapauksessa PEN-johdin ei vahingoittunut. Koska vika oli alakeskuksen syöttöjohdossa, keskuksen maasulkusuojaus ei toiminut. Suhteellisen heikko hajavirta ei myöskään laukaissut päävarokkeita.

Virran todennäköinen reitti oli seuraava. Kolmannessa kerroksessa nousujohdon suojaputken virta siirtyi liesijohdon suojaputkeen, joka kulki eteisen lattian alla. Koska lieden liitäntää ei ollut maadoitettu, virta kulki puuseinän pintaa pitkin valurautaiseen viemäriputkeen.

Jos viemäriputki olisi ollut kokonaan valurautainen tai maadoitettu, virta olisi päätynyt maahan. Molempien välipohjien palojäljet osoittavat, että virta kulki toista kautta synnyttäen useita hehkupaloja.

Alimman betonivälipohjan mustumat osoittivat, että valurautaviemäristä virta kulki betoniraudoituksen ja välipohjaan kiinnitettyjen vesijohtojen sekä sähköjohtojen suojaputkien kautta maahan.

Teksti: Mattias Sjöström
Tjugofyra7 42/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue koko MSB:n tutkintaraportti onnettomuudesta.

Lue lisää