Ulkomailta 4.1.2020

Heksaanipalo lähes mahdoton sammuttaa

Dieppe (Ranska). Yritys valmisti ruokaöljyä uuttamalla rapsinsiemeniä heksaanilla. Lauantaina kello 10.56 koko satama- ja teollisuusalueella kuultiin voimakas räjähdys. Sitä seurasi muutamia minuutteja kestänyt kiivas palo, jonka liekit löivät yli 30 metrin korkeudelle. Savupatsas näkyi kymmenien kilometrien päähän.

”Perillä kohteessa meille kerrottiin, että 11 työntekijästä kaksi oli kateissa. Palo oli levinnyt pieneen tehdasrakennukseen. Palokunta etsi kateissa olevia ja katkaisi sähkön, kaasun sekä heksaanin syötön. Tämän jälkeen saatoimme aloittaa sammutuksen”, pelastustoiminnan johtaja Pierre Machillot kertoo.

Rakennuksen vieressä palanut pieni lammikko sammutettiin vaahdolla. Mahdollisen toisen räjähdyksen varalta palokunta eristi ympäristön 300 metrin säteeltä. Sammutusauton syttymisvaaramittarilla ja kaasunilmaisimella ei havaittu vaaraa.

Kemikaalionnettomuusyksikön mittausten perusteella ei tarvinnut varoittaa eristetyn alueen ulkopuolella olevia asukkaita savukaasujen terveysvaarasta. Syttymisvaaramittauksia kuitenkin jatkettiin. Vajaan neljän tunnin kuluttua ympäristöä koskeneet rajoitukset poistettiin.

Sammutus aloitettiin raskas- ja sitä jatkettiin kevytvaahdolla. ”Viime syksynä harjoittelimme kohteessa. Heksaani osoittautui ongelmaksi. Sen paloja on lähes mahdotonta sammuttaa”, palopäällikkö, komentaja Ronan Philip kertoo.

Palokunnan oli odotettava, että heksaani oli palanut. Vasta tämän jälkeen voitiin aloittaa heksaanin kostuttamien rapsinsiemenkasojen sammutus. Palo saatiin sammumaan vasta sunnuntaina kello 17. Jälkivartiointi, jäähdytys ja palopesäkkeiden sammutus jatkui maanantai-iltaan.

Koska ilmassa oli paljon pölyä, jälkiraivausta suorittavat palomiehet suojautuivat suodatinsuojaimilla. Sitten romahtaneen katon kappaleissa havaittiin asbestia. ”Tämä edellytti erityistoimia ja asiantuntija-apua”, pelastustoiminnan johtaja kertoo.

Onnettomuuden molemmat uhrit löytyivät palaneesta rakennuksesta. Palokunta esti palon leviämisen toisiin rakennuksiin.

Teksti: Manuele Sadaune
Sapeurs-Pompiers de France 5/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Kirjallisuutta: Heksaanin OVA-ohje

Lue lisää