Ulkomailta 7.3.2021

Missä palaa? Drone auttoi etsinnässä ja yksiköiden sijoittelussa

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 9/2019.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 9/2019.

Rotterdam (Hollanti). Paloesimies Johan Trouwborstin sammutusyksikkö hälytettiin kello 23.45 rakennuspaloon. ”Näimme paljon savua matalalla.” Hän ilmoitti tästä päivystävälle palomestarille, joka hälytti toisen sammutusyksikön sekä säiliöauton.

”Pienteollisuustalossa toimi seitsemän yritystä ja sen takana näkyi punainen hehku. Koska emme ulkokautta päässeet rakennuksen taakse, emme saaneet selville, mikä siellä paloi. Sitten ovesta tuli mies. Hän ei uskonut, että rakennuksen takaosassa paloi. Varmistimme vielä, että sisällä ei ollut ketään. Päätyikkunoista näkyi, että toisessa kerroksessa oli yhä sakeampaa savua. Emme vieläkään tienneet, mistä se tuli”, Trouwborst kertoo.

Palomestari Dick de Heus hälytti ajon aikana kolmannen sammutusyksikön sekä toisen sammutusjoukkueen. ”Rakennukset olivat kiinni toisissaan. Ajoin niiden ympäri, mutta en pystynyt paikantamaan paloa. Palo oli kiivas ja muodosti paljon savua.”

De Heus sijoitti ensimmäisen joukkueen rakennuksen eteen ja toisen sen taakse. ”Jos palo leviää, hyökkäämme joka puolelta.” Kello 0.23 hän hälytti päivystävän päällikön sekä drone-ryhmän.

”Selvitämme aina ensiksi, voiko dronea käyttää. Sää ei estänyt sitä. Google Earthin avulla totesin, että kohde oli Rotterdamin lentoaseman ilmatilassa. Meidän oli tehtävä lentosuunnitelma ja saatava lentolupa. Suunnitelmassa on määriteltävä esimerkiksi lennon paikka, aika, kesto ja korkeus”, drone-ryhmän johtaja Norbert van Erk kertoo.

”Kohteessa valitsin sopivan nousu- ja laskeutumispaikan ja kyselin tietoja palomestarilta sekä päälliköltä. Aina, kun toimimme lentokentän ilmatilassa, pystytämme maston, jolla pidämme yhteyttä lennonjohtoon.

Dronen kuvasta näimme, että rakennuksen takapihalla paloi iso asuntovaunu. Palo oli jo melkein sammunut; näimme muutamia pesäkkeitä sekä kaasuliekin. Kaasunjakeluyhtiölle oli jo ilmoitettu palosta. Kerroimme sammutusyksikölle, missä pesäkkeet olivat ja kehotimme suojaamaan rakennusta kaasuliekin lämpösäteilyltä. Kaksi pesäkettä oli peltikaton alla. Sammutusta varten yksikkö irrotti kattolevyn”, van Erk kertoo.

”Dronen kuvasta näimme, missä paloi ja miten sammutus vaikutti. Saatoimme sijoittaa yksiköt parhaisiin paikkoihin ja ohjata niiden toimintaa. Epäilemättä drone auttoi ratkaisevasti palon sammutusta”, de Heus sanoo. 

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 9/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää