Ulkomailta 7.1.2020

Palovammojen ensiapuohje päivitettiin

”Tähän asti käyttämämme palovammojen ensiapuohje on laadittu tulipalon tai liekin aiheuttamille vammoille. Kiehuva vesi kuitenkin aiheuttaa useimmat vammat”, Kees Hoogewerf Hollannin palovammasäätiöstä sanoo.

Noin joka neljäs palovammapotilas on alle viisivuotias lapsi, jonka vamman kuuma neste on aiheuttanut. ”Juuri tätä ryhmää varten olemme lisänneet ohjeeseen kehotuksen poistaa vaippa. Vaippa imee kuumaa nestettä ja pidentää sen vaikutusaikaa ihoon.”

Lisäksi ohje kehottaa riisumaan kaikki vaatteet ja poistamaan mahdolliset siteet. Aikaisemmassa ohjeessa kehotettiin poistamaan vain vaatteet, jotka eivät ole tarttuneet ihoon. ”Myös kuuman nesteen kasteleman vaatteen kosketus pahentaa vammaa. Lisäksi riisumalla vaatteet näkee, missä palovammoja on ja voi alkaa jäähdyttää niitä vedellä.”

Uutta ohjeessa on kehotus peittää palovamma jäähdytyksen jälkeen muovikalvolla. Edellisessä ohjeessa kehotettiin peittämään vamma steriilillä sidoksella tai puhtaalla liinalla. ”Se ei ole väärin, mutta olemme havainneet, että sidoksen tai puhtaan liinan kuidut joskus tarttuvat vammaan. Muovikalvo ei tartu ja on steriili. Lisäksi sitä on melkein kaikissa kodeissa ja lääkäri näkee vamman sen lävitse. Jos muovikalvoa ei ole, niin sen sijasta voidaan yhä käyttää steriiliä sidosta tai puhdasta liinaa.”

Ohjeen lopuksi kehotetaan peittämään uhri peitolla, jotta hän pysyisi lämpimänä. ”Se on tärkeää. Alentunut ruumiinlämpö hidastaa palovammojen paranemista”, Hoogewerf korostaa.

Uusi ensiapuohje palovammoille:

  1. Valele palovammaa kymmenen minuutin ajan hitaasti virtaavalla, haalealla vesijohtovedellä. Riisu mahdollisimman pian vaatteet ja poista siteet sekä vaippa.
  2. Valelu ei saa alentaa liikaa potilaan ruumiinlämpöä. Valele vain vammaa.
  3. Peitä vamma valelun jälkeen muovikalvolla, steriilillä siteellä tai puhtaalla liinalla.
  4. Älä levitä voidetta vammalle.
  5. Pidä uhri lämpimänä peitteellä.
  6. Vie potilas lääkärin hoitoon, jos hänellä on rakkoja, avoin haava tai sähkön tai kemikaalin aiheuttama vamma.
  7. Mikäli mahdollista, kuljeta palovammapotilas istuvassa asennossa.

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 10/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää