Ulkomailta 27.3.2022

Savunmuodostuksen vähentäminen olennaisen tärkeää – sohva tai patja tuottaa paljon savua ja myrkyllisiä aineita

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 11/2020.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 11/2020.

Oudewater, Hollanti. Entisessä palvelutalossa tehdyn huonepalon savun leviämiskokeiden (Pelastustieto 1/2019) loppuraportti valmistui.

”Savunmuodostuksen vähentäminen on olennaisen tärkeää. Palava sohva tai patja tuottaa niin paljon savua ja myrkyllisiä aineita, että mitkään savun leviämistä rajoittavat keinot eivät riitä. Vaikka ovet pidettiin kiinni, viereisissä huoneissa oli jo kahdenkymmenen minuutin kuluttua tappavat pitoisuudet. Tehokkain keino on korvata huonekalujen synteettiset materiaalit orgaanisilla”, tutkija Lieuwe de Witte kertoo.

”On uskomatonta, kuinka paljon savua muodostuu jo sohvan osasta. Useissa kokeissa alle puolet sohvasta paloi”, projektipäällikkö Hans Hazebroek lisää.

Tutkijat selvittävät, miten huonekaluista saataisiin turvallisempia. Eräs ratkaisu on hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Seuraavaksi he arvioivat palokunnan taktiikoita.

”Jos palohuoneen ovi on kiinni, asukkaat pelastetaan ennen palon sammutusta.
Jos se on auki, niin sammutetaan. Koska palokunnan saapuessa käytävä on jo savun täyttämä, savun muodostus on lopetettava”, Hazebroek sanoo.

Kokeissa savua leviäminen käytävään alkoi kahden minuutin kuluttua sytytyksestä.

”Siis paljon ennen palokunnan saapumista. Jos toinenkin ovi avataan, pois ei enää pääse”, de Witte täydentää.

Kun palo on sammutettu, savutuuletuksen järjestelyä on harkittava.

”Kokeissa havaitsimme, että savutuuletus saattaa levittää savua toisiin kerroksiin ja aiheuttaa vaaraa niiden asukkaille. Savun ja palokaasujen leviämistä toisiin kerroksiin on siis seurattava.

Vaikka savua ei näkyisi, ilmassa saattaa silti olla myrkyllisiä palokaasuja. Kokeissa ne levisivät seinien rakojen ja saumojen kautta viereisiin huoneisiin, joihin savua ei päässyt. Palokunnan tulee siis mittaamalla varmistaa, että ne eivät aiheuta vaaraa.

Odotimme samoja tuloksia samanlaisista kokeista. Mutta savua ei aina levinnytkään toisiin kerroksiin. Emme tiedä, johtuiko tämä tuulesta vai ilman lämpötilasta. On siis lähdettävä siitä, että savun leviämistä toisiin kerroksiin ei voi ennakoida varsinkin, jos savu on kylmää.

Vaikka kokeita oli vain 19, voimme simulointien avulla tutkia vaihtoehtoisia koejärjestelyjä. Miten oven aukiolon kesto vaikuttaa savun leviämiseen? Entä koneellinen ilmanvaihto?”, de Witte kertoo.

”Ensi vuonna selvitämme jatkotutkimusten aiheet. Lisäksi laadimme palokunnan toimintaohjeet ja liitämme ne yleisiin sammutusperiaatteisiin”, Hazebroek sanoo.

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 11/2020
Käännös: Risto Lautkaski

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 11/2020.

Lue lisää