Ulkomailta 14.1.2023

Sprinklerit tornitaloissa – vertailu korostaa kykyä rajoittaa vahinkoja ja uhrien määrää

Asuinrakennuksen palo on selvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on asentaa sprinklerit ylimpiin kerroksiin. Kuvakaappaus: emergencia 112 40/2021.

Asuinrakennuksen palo on selvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää on asentaa sprinklerit ylimpiin kerroksiin. Kuvakaappaus: emergencia 112 40/2021.

Madrid (Espanja). Kahden tornitalossa syttyneen tulipalon vertailu korostaa sprinklerien kykyä rajoittaa vahinkoja ja uhrien määrää.

Asuinrakennus

Vuonna 2009 valmistuneessa 78 metrin korkuisessa rakennuksessa oli 156 asuntoa 22 kerroksessa sekä pysäköintitiloja neljässä kellarikerroksessa. Yhteistilojen paloilmoittimen toiminnasta ei saatu näyttöä. Rakennuksessa ei ollut sprinklereitä. Rakennuksen kattava sprinklerilaitteisto olisi maksanut noin 400.000 euroa.

Hätäilmoitus tuli lauantaina 29.8.2020 kello 6.48. Palon arvioitiin syttyneen 21. kerroksen koillisnurkan asunnon kattoterassilta kello 6.00 ja 6.15 välisenä aikana. Palo levisi ulkoseinää pitkin aluksi vaakasuoraan ja sitten alaspäin aina 18. kerrokseen asti.

Naapurit olivat varoittaneet ylimpien kerrosten asukkaita, joista useimmat olivat päässeet ulos ennen palokunnan saapumista. Alempien kerrosten asukkaat nukkuivat vielä tietämättä palosta.

Palomiehet nousivat portaita ja aloittivat sammutuksen 19. kerroksen porrastasanteelta. Paloa sammutettiin ulkoa päin kahden tikasauton työkoreista 54:n ja 70 metrin korkeudelta.

Kello 7.15 kaksi 18. kerroksen asunnon asukasta näki liekkien lyövän sisään ikkunasta. Poistuessaan he kohtasivat palomiehen porrastasanteellaan. Palo sammutettiin yli 120 palomiehen voimin.

Hotelli

Vuonna 2005 valmistuneessa 40 metrin korkuisessa hotellissa oli 225 huonetta 12 kerroksessa. Rakennuksessa oli kattava sprinklerilaitteisto, joka maksoi noin 330.000 euroa.

Keskiviikkona 3.6.2021 kello 18.30 valvontakameroiden kuvissa näkyi hotellista nouseva savupatsas. Palo oli syttynyt ensimmäisen kerroksen pienessä toimistohuoneessa. Se levisi ulkoseinän ja eristelevyjen välisessä raossa katolle asti, mutta ei päässyt hotellihuoneisiin.

Savuilmaisimien ja sprinklerien käynnistämän hälytyksen ansiosta lähes 200 hotellivierasta poistui muutamassa minuutissa. Kymmenen minuutin kuluttua kaikki olivat päässeet ulos. Sprinklerien ansiosta palo ei levinnyt rakennuksen sisällä. Palo sammutettiin 15 sammutusyksikön voimin ennätysajassa ilman riskejä.

Pohdiskelu

Palon syttymishetkellä molemmista tornitaloissa oli paljon ihmisiä. Palot levisivät ulkoseinän verhoilua pitkin. Kuitenkin ne johtivat varsin erilaisiin seurauksiin.

Hotellihuoneille ei koitunut savu- eikä palovahinkoja. Hotellivieraat saattoivat muutaman tunnin kuluttua palata huoneisiinsa. Vieraat, joiden huoneet olivat saaneet vesivahinkoja, majoitettiin toisiin huoneisiin. Sen sijaan asuintalon palovahingot estivät viiden ylimmän kerroksen asukkaita palaamasta koteihinsa.

Hotellin palo eteni ulkoseinää pitkin katolle asti. Kuvakaappaus: emergencia 112 40/2021.

Erot johtuivat asuin- ja majoitusrakennuksia koskevista viranomaismääräyksistä. Hotellin paloilmoitin ja sprinklerilaitteisto oli asianmukaisesti asennettu ja huollettu. Niiden toiminnan ansiosta toimistohuoneen alaslasketun katon yläpuolella syttynyt palo havaittiin välittömästi. Hotellivieraat poistuivat eikä palo levinnyt muihin tiloihin. Vain nurkan ulkoverhoilu ja katolla oleva valomainos jouduttiin uusimaan.

Lontoossa vuonna 2017 syttyneen Grenfell Tower -tornitalon palon jälkeen useat Euroopan maat, Espanja mukaan lukien, ovat kieltäneet palavien materiaalien käytön rakennusten ulkoverhoiluun. On myös keskusteltu siitä, olisiko sprinklerilaitteisto estänyt Grenfell Towerin tragedian. Kaikki Euroopassa uhreja aiheuttaneet julkisivupalot ovat sattuneet sprinklaamattomissa rakennuksissa.

Tämä ei tarkoita, että sprinklattu rakennus voitaisiin verhoilla millä tahansa levyillä. Sprinklereitä ei ole suunniteltu pysäyttämään julkisivulla etenevää paloa, mutta kuitenkin ne estävät paloa leviämistä ulkoa sisälle.

Automaattiset sammutusjärjestelmät sekä rajoittavat palovahinkoja että tarjoavat tarpeeksi aikaa rakennuksesta poistumiseen. Jos rakennuksen passiivisessa paloturvallisuudessa (julkisivumateriaalit, osastointi, ulkoseinät yms.) ilmenee ajan mittaan puutteita, ne osaltaan rajoittavat palojen leviämistä.

Teksti: Alfredo Álvarez
emergencia 112 40/2021
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää