Ulkomailta 10.1.2021

Tornitalon palosta evakuoitiin 84 ihmistä Sveitsissä

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 11/2018.

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 11/2018.

Brügg (Sveitsi). Palokunta hälytettiin 12-kerroksisen tornitalon paloon kello 4.42. Talon 40 asunnossa asui maahanmuuttajia. Odotettavissa oli kommunikaatiovaikeuksia. Suhteellisen vanhassa rakennuksessa ei ollut paloilmoitinta, nousujohtoja eikä palokuntahissiä.

Pelastustoiminnan johtaja Walter Aebi saapui ensimmäisen sammutusyksikön mukana. ”Ensimmäisestä ja toisesta kerroksesta nousi sakeaa savua. Liekit löivät ulos kahdesta toisen kerroksen ikkunasta. Päättelimme, että palo oli toisen kerroksen talouskellarissa.” Jälkeenpäin selvisi, että kellareissa on huomattava palokuorma, kuten autonrenkaita, olkipaaleja, liuottimia ja kaasupulloja.

Aebi käski valella kelajohdoilla rakennuksen kahta seinää, jotta palo ei leviäisi ylempiin kerroksiin. Hän lähetti savusukeltajaryhmän porrashuoneeseen tiedustelemaan ja asentamaan savusulun. Sukeltajat ilmoittivat, että talouskellareiden lasiovet olivat rikkoutuneet ja porrashuone oli täynnä savua. Savusululla ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta.

Toinen ja kolmas savusukeltajaryhmä veivät 40 mm:n suihkut toiseen kerrokseen. Neljännen ryhmän tehtävänä oli avata 12. kerroksen savuluukut. Kello 5.11 aloitettiin porrashuoneen savutuuletus. Hengitysilmahuoltoa varten pelastustoiminnan johtaja hälytti Bielin palolaitoksen sekä Belmundin palokunnan yksiköt.

Asukkaiden evakuointi savun täyttämän porrashuoneen kautta oli mahdotonta. ”Näkyvyys oli nollassa 9. kerroksesta lähtien”, Aebi kertoo. ”Porrashuoneesta tuli savupiippu. Askelmiin tarttunut savu teki niistä vaarallisen liukkaat”, komentaja Andreas Burri selittää.

Palokunta kehotti kovaäänisellä asukkaita pysymään sisällä ja sulkemaan ikkunat. ”Siitä huolimatta jotkut seurasivat palokunnan toimintaa avoimista ikkunoista tai parvekkeilta”, Aebi kertoo.

”Rakennuksen 3., 4., 5., 8. ja 12. kerroksissa oli iäkkäitä ja liikuntarajoitteisia asukkaita. Saatoimme aloittaa evakuoinnit kello 6.30. Sairaankuljettajat perustivat heille evakuointipaikan läheiseen liikuntahalliin.

Ensimmäisenä siirrettiin liikuntarajoitteiset asukkaat pelastuspaareja ja pelastautumishuppuja käyttäen parvekkeilta nostolavalle. Asunnoissaan evakuointia odottaville vietiin huput. Savusukeltajat siirsivät rakennuksen savuisen pohjoispuolen asukkaita turvalliselle eteläpuolelle. Neljä tai viisi kieltäytyi poistumasta asunnostaan. Heitä kehotettiin käyttämään huppuja ja savusukeltajat jäivät huolehtimaan heistä.

Porrashuone oli savuton kello 7.00. Bernin palolaitoksen hengityksensuojainkontista saatiin pelastautumishuput jokaiselle porraskäytävän kautta evakuoidulle 84 asukkaalle. 12. kerroksen iäkäs liikuntarajoitteinen aviopari evakuoitiin akkukäyttöisen porraskiipijän avulla.

Tämän jälkeen poliisi tarkasti kaikki asunnot. Tarvittaessa ovi murrettiin auki. Evakuointipaikassa poliisi selvitti kaikkien evakuoitujen henkilöllisyyden ja sairaankuljettajat luokittelivat heidät. Neljään sairaalaan kuljetettiin tarkkailtaviksi 49 asukasta, joista yhdeksän oli lapsia ja kahdella oli keskivaikeita vammoja.

Savusukeltajien työ oli erittäin rasittavaa. Hieman helpotusta toi vaihtopullojen sijoitus 8. kerrokseen. ”Hengitysilmahuolto oli turvattu vasta sen jälkeen, kun Bernin kontti saapui”, Burri kertoo.

Palo sammutettiin parissa tunnissa. Jälkivartiointi päättyi kello 13.30. Palokuntalaiset varmistivat, ettei kukaan päässyt kolmen sisäänkäynnin kautta rakennukseen. Paikalle hälytetty rakennesuunnittelija totesi, että palosta ei aiheutunut romahdusvaaraa. Kello 14 alkaen 3.–8. kerroksen asukkaat saattoivat palata koteihinsa.

”Osa 9.–12. kerroksen asunnoista oli savun turmelemia. Niiden asukkaat majoittautuivat sukulaisten tai ystävien luokse tai kiinteistön omistajan järjestämään tilapäismajoitukseen”, Burri kertoo.

 

 

 

Teksti: Isabelle Grünenwald
118 swissfire.ch 11/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää