Ulkomailta 31.12.2023

Ulkomailta: Hamppuviljelmä tiiviissä kontissa – savussa sateenkaaren värit

"Kontista nousevassa savussa oli kaikki sateenkaaren värit. Vaikutti siltä, että kontissa oli hamppuviljelmä", palomestari Dick Kol kertoo. Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 6/2022.

Haarlem (Hollanti). Palokunta hälytettiin pienteollisuusalueelle. Tilanne oli epäselvä. Tehdasrakennuksen katolla oli rahtikontti, jossa ei ollut ovia eikä ikkunoita. Konttiin ei myöskään ollut käyntiä rakennuksesta.

”Kontista nousevassa savussa oli kaikki sateenkaaren värit. Koska minulla ei ollut hengityksensuojainta, paloesimies kysyi, miltä savu haisee. Vaikutti siltä, että kontissa oli hamppuviljelmä. Turvallisuutemme vuoksi vetäydyimme kauemmaksi”, palomestari Dick Kol kertoo.

Kol pohti mahdollisia ansoja, joita viljelmän omistajat olisivat saattaneet virittää. ”Tässä tapauksessa oli tärkeää, että rakennuksen paloturvallisuus oli kunnossa. Meidän ei tarvinnut varautua palon leviämiseen rakennuksen sisälle.”

Rakennuksen oveen sahattiin aukko mahdollisen leimahduksen estämiseksi. Tilaa jäähdytettiin puhaltamalla sinne savutuulettimella ilmaa.

Lähellä oli muita teollisuusrakennuksia. Palokunta selvitti vesiverhon suojaamaan viereistä rakennusta lämpösäteilyltä.

”Rikollisen toiminnan salaamiseksi kontissa ei ollut ovea. Poliisin ja rakennusvalvonnan avulla saimme selville, miten pystymme katon ja rakennuksen kautta sammuttamaan palon. Myöhemmin purku-urakoitsijan nosturi laski kontin pihalle”, Kol kertoo.

Teksti Saskia Ridder
Brand en Brandweer 6/2022
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää