Ulkomailta 21.1.2022

Yleisö saatiin sujuvasti ulos oopperatalon harjoituksessa Göteborgissa ja puutteita parannettiin

Arkistokuva: Joakim Roos.

Arkistokuva: Joakim Roos.

Göteborg (Ruotsi). Suojelujohtaja Johan Nilsson vastaa vuonna 1994 valmistuneen oopperatalon järjestelmällisestä palontorjuntatyöstä, sprinkleri- ja paloilmaisinjärjestelmistä sekä kaikkien uusien ja tilapäisten työntekijöiden perehdyttämisestä. ”Meillä on kaksi paloturvallisuusorganisaatiota, toinen näytöksiä ja toinen muita aikoja varten.”

Järjestäjä Tove Molinin tehtävänä on varmistaa, että kaikki yleisön poistumisreitit ovat esteettömiä. Puoli tuntia ennen esitystä hän avaa kaikki ovet varmistaakseen, että ne eivät ole lukossa ja että niiden takana oleva käytävä on vapaa. Näytösten aikana hän vastaa esityksen sujumisen ohella myös mahdollisen palohälytyksen edellyttämästä toiminnasta.

”Salissa on 1350 paikkaa, mutta meidän ei vielä ole tarvinnut tyhjentää sitä”, Nilsson sanoo. Poistumista kuitenkin harjoiteltiin Hair-musikaalin kenraaliharjoituksen yhteydessä. ”Se sujui loistavasti”, aulaesimies Daniel Olmarker sanoo.

”Aulahenkilökunnalla on neljä harjoitusta vuodessa, mutta mahdollisia puutteita on vaikea havaita ilman yleisöä. Ensimmäinen poistumisharjoitus yleisön kanssa toikin niitä esille.

Esimerkiksi puuttuvat porraskaiteet vaikeuttivat useiden vanhempien henkilöiden poistumista. Joen rannalla oleva kokoontumispaikka oli aivan liian liukas ja turvaton näin suurelle ihmismäärälle. Tummapukuinen aulahenkilökunta, jonka tehtävänä oli yleisön opastaminen, sulautui joukkoon.

Viikon kuluttua kaiteet oli asennettu ja aulahenkilökunnalle oli hankittu taskulamput sekä keltaiset huomioliivit. Ilman yleisöä emme olisi havainneet näitä puutteita”, Nilsson kertoo.

Kello 19 alkaa Notre Damen kellonsoittaja -musikaalin kenraaliharjoitus, johon on myyty 1100 lippua. Aulaan jaetaan yleisötiedotteet, joissa kerrotaan esityksen aikana järjestettävästä poistumisharjoituksesta. ”Emme halua pelästyttää yleisöä. Tähän mennessä monet ovat kiittäneet meitä.”

Palohälytys annetaan ensimmäisen näytöksen päättyessä. Kun aulahenkilökunta avaa ovet, heillä on huomioliivit ja he ovat valmiita opastamaan ja auttamaan yleisön ulos.

Kun ensimmäinen näytös päättyy kello 20.23, hälytys annetaan. Kun yleisön suosionosoitukset lakkaavat, poistumiskehotus kuuluu selvästi. Yleisö poistuu rauhallisesti rakennuksen edessä olevalle kokoontumispaikalle. Kun kaikki ovat ulkona, ovet avataan ja yleisö siirtyy lämpiöihin.

”Totean tyytyväisenä, että poistumiseen kului 5,4 minuuttia. Siitä huolimatta etsin edelleen uusia rakenteellisia ja organisatorisia ratkaisuja. Yksi levikkeellä varustettu ovi ei avautunut riittävästi ja se on muutettava toisenlaiseksi. Lisäksi pääsisäänkäynnin ulkopuolelle muodostui pullonkaula, minkä estämiseksi tarvitsemme lisää henkilökuntaa ohjaamaan yleisöä. Joka tapauksessa suosittelemme, että muutkin kokoontumistilat harjoittelisivat poistumista yleisön kanssa”, Nilsson sanoo.

Teksti: Karin Aase
BrandSäkert 1/2017 ja 6/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää