Varautuminen 31.3.2020

Naapuriapu helpottaa riskiryhmien arkea

Kylän pelastusryhmä sai oppia peruselvytykseen keväällä 2016 Kontiolahdella.

Kylän pelastusryhmä sai oppia peruselvytykseen keväällä 2016 Kontiolahdella.

Koronan myötä on tullut lisätarvetta vapaaehtoiselle avustustoiminnalle, sillä riskiryhmiin kuuluvien arki on hankaloitunut. Eristäytymiskehotuksien vuoksi he eivät pysty hoitamaan päivittäisiä asioitaan enää normaalisti.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen koordinoimat kylien pelastusryhmät ovat mukana vapaaehtoisten naapuriaputoiminnassa. Pelastuslaitoksen koordinaattorit kokosivat vapaaehtoisten yhteystiedot ja toimittivat ne kuntien tietoon.

Pääasiassa apu on tällä hetkellä kaupassakäyntiä. Sitä tarjotaan etenkin riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille asukkaille, joita on ohjeistettu valtioneuvoston toimesta pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa.

Avunantajan on oltava itse terve alle 70-vuotias ja toiminnassa on muistettava koronaviruksen mukaiset hygieniaohjeet. Toiminnassa on yleisesti noudatettava Siun soten ohjeistusta.

– Kunnat ovat olleet tyytyväisiä ja palaute on ollut hyvää, kuvailee Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen koulutuspäällikkö Tero Kuittinen toiminnasta saatuja kokemuksia.

Kylien pelastusryhmän koronakriisin-aikaista vapaaehtoista naapuriapua tarjoava joukko on tällä hetkellä noin 50 hengen suuruinen.

Vuonna 2015 Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueella perustettu kylien pelastusryhmätoiminta on ennen koronaa avustanut pelastuslaitosta muun muassa tykkylumien aiheuttamien sähkökatkojen ja toissakesän helleaallon aikana.

Kiinteistöliitto opastaa vapaaehtoisen avun piiriin, mutta kehottaa valppauteen

Kiinteistöliitto opastaa taloyhtiöitä samantyyppisen vapaaehtoistoiminnan piiriin.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että taloyhtiöillä ei ole lain suomia mahdollisuuksia tarkistaa riskiryhmään kuuluvien asukkaidensa tilaa ilman asukkaiden omaa aloitetta.

Kiinteistöliitto ohjeistaakin sivuillaan juuri naapuriavun käyttöön. Näin asukas saisi tukea epävirallisten vapaaehtoiskanavien kautta.

Liiton julkaisemassa ohjeistuksessa opastetaan auttajia olemaan erityisen varovaisia, sillä kuka tahansa voi olla viruksen kantaja. Se varoittaa myös liikkeellä olevista huijareista, jotka laittavat omia lappujaan kerrostalojen ilmoitustauluille.

– Pohtikaa siksi naapureittenne kanssa, kuinka voisitte yhdessä valvoa, ettei näihin lappuihin tule vääriä nimiä ja puhelinnumeroita. Tämä on tärkeää etenkin, jos rappukäytävään pääsee hyvin helposti, todetaan ohjeistuksessa.

Teksti: Petri Vanhanen
Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää