onnettomuuksien ehkäisy 29.5.2015

» Pyöräillen Vanhassa Raumassa

oivallinen kulkupeliSain viime kesänä tutustua Vanhan Rauman ainutlaatuisuuteen työni puolesta. Itselleni alue oli aika tuntematon kun aloitin työt Raumalla. Olin joskus käynyt kävelemässä torilla ja autolla ajanut alueen läpi. Mietin kauan, että mikä kulkuneuvo olisi paras siellä kulkemiseen. Kuitenkin mukaan tarkastuksille pitäisi saada pöytäkirjalomakkeet ja muita tarvikkeita. Paloaseman yhdestä varastosta löysin helmen – punaiseksi maalatun miesten polkupyörän! Polkupyörä osoittautui oivalliseksi kulkupeliksi. Sen kanssa pääsi kulkemaan puutaloja ympäröiviä kapeita kujia pitkin ja matkat taittuivat nopeasti. Välillä oli mukava pysähtyä ja ihailla puutalomiljöön kauneutta. Pyörän kanssa kulkeva palomestari kiinnosti asukkaita ja sen avulla oli helppo aloittaa keskustelu mieltä askarruttavista asioista. Monella asukkaalla oli mielessä Norjassa tapahtunut tulipalo, jossa tuhoutui monen ihmisen koti. Olisiko samanlainen tapahtuma mahdollista myös meillä täällä Vanhassa Raumassa? Aina kun tekemiseen liittyy tuli, ovat riskit olemassa, mutta noudattamalla huolellisuutta ja varovaisuutta tulen käsittelyssä voidaan suurimmilta onnettomuuksilta välttyä.

pallogrilliMitä on avotuli? Avotulella tarkoitetaan nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Kotipihalla yleisemmin käytetyt pallogrillit ja tiilestä rakennetut tulisijat ovat turvallisia valintoja, koska näiden kautta tuli ei pääse leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Alkusammutusvälineet olisi hyvä olla saatavilla. Pihagrillin yhteyteen olisikin hyvä laittaa sammutuspeite ja täysi vesiastia. Metsäpalovaroituksen aikana ei saa sytyttää avotulta ja muun muassa kertakäyttögrillin käyttö luetaan avotulen teoksi. Puutalomiljöössä tupakointihetket kannattaa sijoittaa paikkoihin, joissa on tuhkakuppi. Varomaton tumpin heitto palokujalle, joka on täynnä kuivia lehtiä, saattaa pahimmassa tapauksessa sytyttää lehtikasan palamaan.

Vanha Rauma on jaettu joskus aikanaan eri alueisiin, joissa on eri tarkastusvälit. Näin koko aluetta ei tarvitse käydä tarkastamassa yhtenä vuonna vaan siellä käydään säännöllisesti koko ajan. Tänä kesänä käyn vain muutamassa paikassa ja ensi vuonna alkaa kunnollinen kierros alusta. Vaikka minua ei näykään tänä kesänä Vanhassa Raumassa aktiivisesti, niin aina on hyvä pitää mielessä paloturvallisuus. Pidetään yhdessä huolta kauniista puutalomiljööstä ja nautitaan kesän lämmöstä.

Aurinkoista kesän alkua!

Mirva Torvinen

 

 

Jaa artikkeli

Lue lisää