NouHätä! 20.4.2016

» NouHätä! -kampanjan juhlavuosi – onnea 20-vuotiaalle!

Mikä ihmeen NouHätä?!

NouHätä! -kampanja on 8.-luokkalaisten valtakunnallinen pelastustaitokampanja, jossa nuoret oppivat tunnistamaan vaaratilanteita ja oppivat toimimaan näissä tilanteissa. Nuorille opetetaan muun muassa ensiaputaitoja, onnettomuuksien ehkäisyä ja pelastustaitoja. NouHätä!-opetusta annettiin tänä vuonna ennätyksellisesti 500 yläkoulussa ja Satakunnassa kampanjaan osallistui 31 koulua 39 koulusta. Määrä oli myös täällä Satakunnassa hieno!

Mitä tämä vaatii koululta?

Seuraavan vuoden NouHätä!-kampanjaan ilmoittautuminen alkaa yleensä edellisen vuoden lopulla ja loppuu seuraavan vuoden alkupuolella. NouHätä-kampanjaan osallistuminen ei edellytä kilpailuun osallistumista. Opettajille ja oppilaille on omat opetusmateriaalit. Turvallisuusopetusta varten opettaja saa käyttöönsä oppimateriaalipankista opetusmateriaalin. Koulu voi toteuttaa opetuksen itse tai pyytää apua pelastuslaitokselta.

Mitä jos koulu haluaa kilpailla?

Turvallisuusopetuksen jälkeen oppilaat muodostavat kolmen hengen joukkueita ja suorittavat alkukarsinnan aikataulun mukaisesti. Koulujen parhaat joukkueet kisaavat tämän jälkeen aluekilpailussa. Aluekilpailujen 22 voittajajoukkuetta pääsevät toukokuussa Kuopioon valtakunnalliseen loppukilpailuun.

Miten meillä meni Satakunnassa tänä vuonna?

Satakunnan aluekilpailuun Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueelle osallistui tänä vuonna 22 joukkuetta. Satakunnan eri koulut olivat hyvin edustettuina kilpailupäivänä. Aluekilpailu alkoi teoriakokeella, jossa kysyttiin muun muassa tietämystä paloturvallisuudesta ja poistumisturvallisuudesta. Teoriakokeen jälkeen joukkueet pääsivät suorittamaan neljä erilaista rastia, joiden aiheena olivat muun muassa ensiapu ja sammuttaminen. Sillä välin kun muut suorittavat rasteja, niin muut joukkueet pääsivät muun muassa tutustumaan pyörähdysautoon ja törmäyskelkkaan. Pitkän päivän jälkeen voittajajoukkue selvisi. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlakilpailuun Kuopioon osallistuu Uotilanrinteen peruskoulu Raumalta. Onnittelut vielä kerran joukkueelle!

Mitä loppukilpailussa on odotettavissa?

Tänä vuonna NouHätä!-kampanja täyttää 20 vuotta ja sen kunniaksi loppukilpailu on tänä vuonna Kuopion torilla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on juhlavuoden virallinen suojelija. Loppukilpailussa 22 joukkuetta kisaavat NouHätä-mestaruudesta. Loppukilpailussa varmaan nähdään huikeita suorituksia. Suosittelenkin kaikille, joilla on mahdollisuus matkustaa Kuopioon, että menee seuraamaan joukkueiden suorituksia. Yleisön kannustus kun tuo aina lisäjännitystä kisoihin!

Toivottelenkin kaikille joukkueille tasapuolisesti tsemppiä kisoihin!

Mirva Torvinen

Jaa artikkeli

Lue lisää