eksyminen 1.11.2015

Kansanedustaja Wallinheimo: Ensihoitajan ilmeinen ajovirhe on "anteeksiantamaton"

Entinen veskari, nykyinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok) suomi Keskisuomalaisessa ambulanssia, joka ilmeisesti eksyi matkalla Jyväskylän jäähallille. Ilmeisesti sattunut eksyminen jäähallille tulossa oli Wallinheimon mukaan ”anteeksiantamatonta”. Arvoitukseksi jäi, olisiko eksyminen kauppakeskukseen, uimahalliin tai kaupungintalolle tullessa ollut Wallinheimon mielestä suvaittavampaa. Mutta että jäähallille tulossa ja vielä ilmeisesti! Herranjestas!


Kuulostaa pelottavalta mutta ei ihmeelliseltä, kun hallituspuolueen kansanedustaja sanoo, että työntekijän epäonnistuminen tai oikeastaan jo epäily siitä on ”anteeksiantamatonta”.
Terveydenhuollossa ja ensihoidossa inhimillisistä viheistä halutaan ilmoitettavan nimettömänä tietojärjestelmän kautta. Tällä ei haluta syyllistää ketään, vaan etsiä parannuskeinoja koko järjestelmään. Inhimillinen virhe on valitettavasti sellainen, jonka jokainen ihminen tekee, Sinuhe Wallinheimokin, vaikka hänen on kansanedustajana niitä vaikea myöntää.
Kun päättäjä on sitä mieltä, että ensihoitajalle inhimillisen virheen teko on ”anteeksiantamatonta”, voi sillä olla potilasturvallisuuden kannalta ikävät seuraukset. Ehkä virheitä ei niin hanakasti ilmoiteta ja puutteet jäävät korjaamatta.
Siksi Wallinheimonkin kannattaisi opetella antamaan anteeksi ja suvaitsemaan virheitä edes silloin, kun niiden sattumisesta ei ole varmuutta.
Ensihoidossa virheistä ilmoittaminen on vielä vähäistä, siihen suhtaudutaan epäillen. Wallinheimon kaltaiset ulostulot ovat omiaan ruokkimaan epäluuloa. Jos kansanedustaja on sitä mieltä, että virheen tekeminen on anteeksiantamatonta, se ei voi olla vaikuttamatta jollain tasolla.
Uskon kuitenkin, että ensihoitajat ovat fiksumpia kuin kokoomuksen kansanedustaja; ensihoitajat tekevät ilmoituksensa.
Kiitos, että sain sanoa!
Jaa artikkeli

Lue lisää