3.7.2016

Tienposkessa sattuu – miten itse käyttäydyt?

Palomiehet ovat ottaneet puheeksi työturvallisuuden liikenneonnettomuuspaikoilla. Huoli on aiheellinen. Lähes kaikilla samoilla tehtävillä työskentelevät myös ensihoitajat. Heillä on läsnä sama aiheellinen huoli.

Tienposkessa, liikenneonnettomuuspaikoilla koetaan vuosittain monia läheltäpiti-tapauksia; kiireellä paikan ohittavien tai liian tarkkaan toimintaa pälyilevien tai ehkä somekuvaa kalastelevien kuljettajien takia.
Valitettavasti auttajat joutuvat tienposkessa auttaessaan myös onnettomuuksiin, joista koskaan ei palata palomiehen, ensihoitajan tai pahimmassa tapauksessa mihinkään työtehtäviin.
Tienposkessa tehdään myös muita töitä. Monesti liikennemerkit, puna-kelta-oranssit esteet ja vilkkuvalot varoittavat tiellä työskentelevistä ihmisistä. Väliaikaiset nopeusrajoitukset pyytävät hiljentämään näillä paikoilla tuntuvasti vauhtia. Moottoritielläkin nopeusrajoitus saattaa pudota viiteenkymppiin, koska kyseisessä kohdassa työskentelee ihmisiä. Ihan oikeita ihmisiä, jotka tekevät työtään samalla tavalla kuin ensihoitajat ja palomiehetkin mutta pitempiä ajanjaksoja. Hekin ovat vaarassa!
Käsi sydämelle, ensihoitaja ja palomies; miten sinä kunnioitat muita tienposkessa työskenteleviä. Ajatko näillä paikoilla rajoitusten mukaan? Jos et aja, et kunnioita tienposkessa työskentelevien työturvallisuutta. Valitat ehkä silti siitä, etteivät muut kunnoita sinun työalueesi työturvallisuutta tienposkessa. 
Kaikki ansaitsevat mahdollisimman turvalliset työolot tienposkessakin. 
Palomies ja ensihoitaja: voitko vaatia muita hiljentämään omalla kohdallasi, jos et tee samaa muiden kohdalla?
Hälytysajossakaan ei ole niin kiire, etteikö vauhtia voisi tuntuvasti hiljentää muiden turvallisuuden takia, siviiliajossa vauhdin hiljentämisen tulisi olla itsestäänselvyys. Vauhdin hiljentämisen tulisi olla kunnia-asia työturvallisuuden puolesta – varoitusvalojen väristä riippumatta. Erityisesti tienposkessa työskentelevän tulisi ymmärtää toisen tienposkessa työskentelevän turvallisuutta. Hiljennä tuntuvasti viimeistään silloin, kun huulillesi nousee sanapari: ”vitun tietyö!”
Jokaisen tiellä työskentelevän ihmisen turvallisuus ja terveys on yhtä arvokas!
Kiitos, että sain sanoa!
Jaa artikkeli

Lue lisää