Työturvallisuus 24.10.2024

Kattoasentajan opas lähellä käytäntöä

Kattoasentajan oppaan tarkoituksena on lisätä kattoalan työntekijöiden osaamista. Kuvituskuva: Kimmo Kaisto.

Kattoasentajan oppaan tarkoituksena on lisätä kattoalan työntekijöiden osaamista. Kuvituskuva: Kimmo Kaisto.

MH-kate Oy:n toimitusjohtaja Mikko Törvi julkaisi keväällä 2024 Kattoasentajan oppaan. Se kuvaa kattavasti katto- ja vedeneristystyöhön yleisesti liittyvää työskentelyä. Opas antaa konkreettisia ja käytännönläheisiä neuvoja myös tulityöturvallisuuteen katto- ja vedeneristysalan työmailla. Opasmuotoinen kirja on tiettävästi ensimmäinen laatuaan koko kattoalalla.

Kattoasentajan oppaan tarkoituksena on lisätä kattoalan työntekijöiden osaamista. Siinä käsitellään työelämätaitoja, työturvallisuutta, tulityöturvallisuutta ja eri materiaaleja. Näissä kokonaisuuksissa avataan kattavasti niiden asiasisältöjä ja kattoalan työskentelyn yksityiskohtia. Aineistossa on tosielämän työympäristöistä runsaasti hyviä kuvia, jotka auttavat hahmottamaan asioita

Kattoasentajan oppaan tekninen materiaali perustuu pitkälti Kattoliitto ry:n Toimivat katot 2022 -julkaisun ohjeisiin. Oppaassa esitetyt työmenetelmät ovat yleisesti hyväksi havaittuja ja käytössä olevia. Siinä on otettu huomioon helppolukuisuus ja ymmärrettävyys. Opas avaa myös erilaisia
syy-seuraussuhteita, joiden avulla tietyt työskentelyyn liittyvät seikat voidaan perustella kattavasti. Kattoasentajan opas kuvaa monia sellaisia asioita, joita ei käsitellä esimerkiksi tulityökorttikoulutuksessa. Se tarjoaakin tästä näkökulmasta hyviä työkaluja kehittää omaa osaamista.

Opas lieneekin erityisen hyödyllinen uransa alkuvaiheessa oleville työntekijöille, sillä se sisältää runsaasti kattoalan työskentelyyn liittyviä ohjeita ja huomioita. Myös alalla pidempään olleet voivat hyötyä kattoalan työskentelyyn liittyvistä toiminnan kuvauksista ja näkökulmista.

Tehty pitkään, ohjeita rajoitetusti

Katto- ja vedeneristysalan töitä on tehty Suomessa jo pitkään, mutta työskentelyyn liittyviä ohjeita on ollut saatavilla hyvin rajoitetusti. Oletettavasti työskentelyn ohjeet on pidetty tähän mennessä monesti työpaikkojen sisällä, ja vielä useammat tiedot ovat voineet siirtyä työntekijöiden välillä niin sanottuna hiljaisena tietona. Kattoasentajan opas tuokin siis kauan kaivattua aineistoa kaikille kattoalalla toimiville.

Mikko Törvin motivaatio laatia kattoasentajan opas syntyi sekä hänen omasta taustastaan että Kattoliitossa vuonna 2015 aloitetusta projektista. Sen tarkoituksena on kehittää alan osaamista ja tarjota mahdollisuus osoittaa ammattitaitonsa. Nykyisin tämä projekti on nimeltään ”Sertifioitu kattoasentaja”.

Työturvallisuus tärkein

”Projektin tiimoilta on käynyt selväksi, ettei alalla ole ollut ajantasaista opasta, mihin olisi kerätty kaikki tärkeimmät kattoasentajan hallittavat osa-alueet. Tämä havainto toimi pontimena ryhtyä kirjoitusurakkaan. Lähtökohtana oli tehdä opas nimenomaisesti asennusteknisestä näkökulmasta. Työturvallisuus on kuitenkin rakennusalalla seikka, jonka pitäisi aina olla tärkeimpänä mielessä”, Mikko Törvi painottaa.

”Oppaan suurin hyöty on se, että kaikki tarvittava tieto löytyy nyt yhdestä ja samasta paikasta. Kirjoitusasu on pyritty pitämään yksinkertaisena ja käytännönläheisenä. Opashan on tarkoitettu ensisijaisesti työn suorittajille.”

Törvin mukaan opas on saanut erittäin hyvän vastaanoton.

”Selvästikin tälle on ollut tilausta. Yllättäen myös työnjohtajat, valvojat ja suunnittelijatkin ovat löytäneet teoksen. Kokeneiltakin ammattilaisilta on tullut hyvää palautetta sisällöstä ja etenkin sen esitystavasta.

Teksti: Samu Jääskeläinen
Kirjoitus on julkaistu myös Pelastustiedossa 6/2024 tulityösivuilla.

Lue lisää