Ensihoito 14.1.2025

Pirkanmaan psykiatrinen ambulanssi ei saanut jatkoja – pilotissa nähtiin monia hyötyjä

Ensihoitaja Henri Backman työskenteli Pirkanmaan psykiatrisessa ensihoitoyksikössä.

Ensihoitaja Henri Backman työskenteli Pirkanmaan psykiatrisessa ensihoitoyksikössä.

Pirkanmaalla pilotoitiin psykiatrista ensihoitoyksikköä kuuden kuukauden ajan vuosien 2022 ja 2023 vaihteessa. Kokeilun aikana yksikkö hälytettiin 1235:een hätäkeskuksen välittämään mielenterveystehtävään.
”Pilotista tehdyn tutkimuksen mukaan mielenterveysambulanssin toiminta vähensi lähes 10 prosenttia Nokialta, Tampereelta, Pirkkalasta, Lempäälästä, Kangasalalta ja Ylöjärveltä mielenterveyden häiriön takia päivystykseen tavallisella ambulanssilla kuljetettujen määrää”, psykiatrisessa ensihoitoyksikössä työskennellyt ensihoitaja  Henri Backman sanoo.

Potilaan asiaan paneuduttiin paremmin

Psykiatrisessa ensihoitoyksikössä voitiin auttaa potilaita paremmin, koska sen henkilöstö oli koulutettu asiaa varten, he saattoivat tutustua potilaiden aiempiin potilastietoihin ja lisäksi he saattoivat konsultoida psykiatrian etupäivystäjää. Siten potilaita voitiin ohjata ruuhkaisen päivystyksen sijasta paremmin soveltuviin palveluihin. Näin ei useinkaan tavallisessa ambulanssissa voida tehdä.
”Potilastiedoista pystyttiin näkemään, onko sekavuuden tai poikkeavan käytöksen taustalla jokin fyysinen syy, jolloin hoitolinja oli selkeä. Mt-lanssilla oli enemmän aikaa käydä keskustelua potilaan kanssa ja rakentaa luottamuksellinen suhde esimerkiksi itsetuhoisen potilaan kanssa”.
Pilotin jälkeen toimintaa ei jatkettu.

Hyvää palautetta

Backman kertoo, että mielenterveyskuntoutujien yksiköissä oltiin tyytyväisiä, että ensihoitajilla oli aikaa ja osaamista paneutua potilaiden asiohin ja löytää ongelmiin ratkaisuja.
”Eräskin potilas kertoi, että oli kovin pettynyt, että häntä tuli katsomaan niin sanottu normaali ambulanssi eikä mt-lanssi. Saimme myös poliisilta kiitosta, että keskusteluilla on saatu henkilö rauhoitettua, eikä poliisin ole tarvinnut turvata kuljetuksia hoitotilassa”, Backman muistelee.

Dataa

Hätäkeskus välitti laaditun ohjeen mukaisesti psykiatriselle yksikölle mielenterveystehtäviä ja niihin liittyviä muita tehtäviä, kuten viiltelyjä. Lisäksi yksikkö voitiin hälyttää ensivasteena kiirellisiin tehtäviin. Kuuden kuukauden mittaisena pilottiaikana yksikkö hälytettiin mielenterveystehtävien lisäksi 303:een muuhun tehtävään.
Yksikkö hälytettiin vuorokaudessa keskimäärin seitsemälle tehtävälle, joiden kesto oli keskimäärin 32 minuuttia.
Yksikön Tampereen, Nokian ja Pirkkalan käsittävällä toiminta-alueella tavallinen ambulanssi hälytetään mielenterveystehtävälle noin 2 600 kertaa vuodessa.
Pirkanmaalla ensihoidolle tulleet mielenterveystehtävät ovat lisääntyneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana tasaisesti siten, että vuoteen 2016 verrattuna vuoden 2023 näyttää tehtävälajissa 79 prosentin lisäystä.

Kiinnostusta muualla

Pirkanmaan mielenterveysambulanssipilotti herätti paljon kiinnostusta eri hyvinvointialueilla. Pirkanmaalaisilta on kysytty, kuinka malli on toiminut, miten se on toteutettu ja minkälaisia tuloksia on saatu. Backman on rohkaissut hyvinvointialueita kokeilemaan psykiatrisen ensihoitoyksikön käyttöä.
Pirkanmaalaisten pilotti palkittiin Suomen Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -palkinnolla. Backmanin tutkimustiivistelmä puolestaan palkittiin Sairaanhoitajapäivillä parhaana posterin tiivistelmänä.

Teksti ja kuva Marko Partanen

Lue lisää:
Pirkanmaan psykiatrisen ambulanssin vaikuttavuutta selvitetään
Oma yksikkö 785-tehtäville Pirkanmaalla

Lue lisää