Arkistojuttu

Latvapalo loikkasi palokuntien ja valtatien yli – Tammelassa yli 200 hehtaarin metsätuho

Palokunta on perääntynyt valtatie 2:lIe. Liekkimeri, joka massiivisena kohoaa kymmenien metrien korkeuteen, on hetki aiemmin ylittänyt valtatien (savut oikeanpuoleisen paloauton takana).

Palokunta on perääntynyt valtatie 2:lIe. Liekkimeri, joka massiivisena kohoaa kymmenien metrien korkeuteen, on hetki aiemmin ylittänyt valtatien (savut oikeanpuoleisen paloauton takana).

”Metsäpalo puuskutti latvoissa vastaan kuin höyryjuna. Vauhtikin oli samanlainen”, ensi-iskun sammuttajat kuvailivat kokemuksiaan Tammelassa 9. kesäkuuta 1997. Vyöryvä palorintama pakotti sammuttajat juosten perääntymään valtatie 2:lIe, jossa palo ylitti ja ohitti sammutusiskuun ryhmittyneet palomiehet ja ajoneuvot.

Yli 200 hehtaarin alueelle levittäytynyt metsäpalo toi Hämeen Tammelaan 54 paloajoneuvoa ja 206 miestä neljältä yhteistoiminta-alueelta. Varusmiehiä oli 89 ja sammutushelikoptereita kaksi.

Kanta-Hämeen hätäkeskus Hämeenlinnassa sai Ruostejärven kesäsiirtolasta ilmoituksen epämääräisestä savuhavainnosta klo 13.03. Ahk arvioi savulähteen olevan Forssan kunnassa. Tammelan palolaitos nappasi eetteristä forssalaisten saaman hälytyksen. Tammelalaiset arvioivat kohteen olevan oman kuntansa alueella.

Lennosta poimittu ilmoitus johti siihen, että Tammelan yksiköt T11 ja T14 yhteisvahvuudella seitsemän miestä – johtajana kunnan palopäällikkö Eino Hirsimäki – lähtivät etsimään savun aiheuttajaa.

Päivä oli yksi alkukesän kuumimmista. Helleraja ylitettiin komeasti myös Hämeessä. Hätäilmoituksen perusteella etsintä kohdistui Ruostejärven tuntumaan. Tammela ajoi Eerikkilän Urheiluopistolle. Siltä suunnalta ei löytynyt mitään. Forssan yksikkökään ei löytänyt savulähdettä.

Palo leikki kuurupiiloa. Itse asiassa molempien palokuntien yksiköt ajoivat valtatiellä vain muutaman sadan metrin päästä syttymiskohdan ohi. Maasto piti kuitenkin savut piilossa. Palo levisi omia aikojaan maastopalona useita kymmeniä minuutteja. Savu pysyi alhaalla.

Tammelan yksiköt lähtivät Eerikkilästä takaisin klo 13.26. Forssan P3, palomestari Timo Stork ilmoitti näkevänsä savuja klo 13.33.

Lataa PDF ja lue koko Juhani Katajamäen Pelastustieto 6/1997:n juttu. Kuvat ovat ottaneet Eino Hirsimäki, Eino Rauhaniemi ja Juhani Katajamäki.

 

Lue lisää aiheesta:
Kalajoen maastopalo on rauhoittumaan päin – massiivinen palo sai liikkeelle koko maan pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat

Helteinen kesäpäivä kääntyi 256 hehtaarin metsäpaloksi Muhoksella — palon alkuvaiheessa ”alta oli pian päästävä pois”

 

Lue lisää