Pelastustieto blogi 23.1.2023

Palomies pelastaa

Palomies säätää varusteitaan.

Palomies säätää varusteitaan.

Turun yliopiston suomen kielen professori Kaisa Häkkinen sanoo Helsingin Sanomissa: ”Tasa-arvon nimissä mies-loppuisia sanoja on pyritty vaihtamaan sukupuoleltaan neutraaleiksi, esimerkiksi palomies pelastajaksi. Pelastaja voi merkitä eri sukupuolia sekä sanastossa että käytännössä.”

Pelastusopisto, sisäministeriö ja media ovat jo pitkään tehneet palomiehistä pelastajia. Mutta mikä, tai kuka on pelastaja? Markkinoinnissa pelastaja voi olla melkein mikä tahansa aine, tavara tai teko. Arjen pelastajaesimerkkejä; Sannan ruokakassi.fi: iso arjen pelastaja, 38-vuotiaan vaimokkeen arjen pelastaja on robotti-imuri, palauttava uni on kuormittavan arjen pelastaja. Parisuhteessa pelastaja-syndrooma yrittää oikeastaan pelastaa itseään. Tiede-lehdessä Ulla Malo-Ranta kirjoitti typpioksidista, josta tuli pelastaja. Maailmantähti Billie Eilish pelasti sukupolvensa kerrallaan musiikkimaailmalle. Tämäntapaisia esimerkkejä löytyy päivittäin lehtien julkaisuissa. Pelastaja on geenitesti, suusuihke, ja tietenkin Muumi-piirustuslehtiö. Yksi hauska tv-ohjelma on Puutarhan pelastajat, ja siinä jakso Tontut ojennukseen.

Uuden testamentin nykyaikaistaminen muutti vanhoja ja kankeita ilmaisuja, joiden tarkoituksena oli selkeyttää tekstiä nuoremmille lukijoille. Muun muassa vapahtajasta tuli pelastaja. On totta, että palomiehet ja ensihoitajat joutuvat joskus työssään toimimaan hengellisinä lohduttajina, muttei se tee kenestäkään Uuden testamentin pelastajaa.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kirjoitti blogissaan syyskuussa hallituksen varautuvan pelastajakoulutuksen kaksinkertaistamiseen. Toiveena alalla on, että enemmän myös naiset ja eri etnisistä taustoista olevat hakeutuisivat koulutukseen. Suomen ensimmäinen naispuolinen palomies Sari Rautiala, Vantaankosken paloasemalta, on työryhmässä, jossa pohditaan alan koulutusasioita. Palomies Rautiala liputtaa vahvasti perinteisen palomies-nimikkeen puolesta. Hänen tietämyksensä mukaan naiset (alle 10), jotka työskentelevät palomiehen virassa Suomessa, tunnustavat mieluummin olevansa palomiehiä kuin pelastajia. Rautiala hymähtää nimikkeelle palonainen. Eräs hänen naispuolinen ystävänsä työskentelee juristina, mutta kirjoittaa veroilmoitukseen mieluusti ammatikseen lakimies.

Palomies-nimike on perinteinen, arvostettu, ja yleisesti ymmärretään palomiehen tehtäväkuvat. Tehtävät ovat vuosien ja vuosikymmenten kuluessa monipuolistuneet maailman muuttumisen myötä. Sukupuoleen viittaavista nimikkeistä on sanottu mm. ”Äärioikeistolaiset ja -uskovaiset ryhmittymät saattavat takertua vanhoihin sanoihin ja pyrkiä halventamaan niillä toisten ihmisten arvoa”. Omassa maailmassani en kuulu kumpaankaan ryhmittymään. Silti kannatan edelleen palomies-nimikettä. Jokainen meistä voi auttaa ja pelastaa maahan kaatuneen, mutta läheskään kaikista ei ole palomieheksi

Auvo Koskialho
ylipalomies, eläk.
Naantali

Lue lisää