Pelastustieto blogi 30.10.2017

Vielä on keuhkottavaa

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, nyt virkavapaalla.
Sähköposti: mirafoni112@gmail.com

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, nyt virkavapaalla. Sähköposti: mirafoni112@gmail.com

”Mitä sinä, Mira, oikein keuhkoat noiden tasa-arvoasioiden kanssa? Meillähän on asiat hyvin: naisia on alalla ja Suomessa naiset saavat äänestää.” Näin minulta on usein kysytty tultuani valituksi pelastustoimen naisverkoston puheenjohtajaksi ja kysyjänä on usein keski-ikäinen mies.

Kysymys saa minut usein hieman vetämään henkeä ja kertomaan kysyjälle, että vaikka meitä naisia alalla jo on, on meitä vielä kovin vähän ja määrän kasvattamisen eteen on tehtävä töitä, sillä vähemmistönä joutuu silmätikuksi.

Naisverkoston viime vuonna jäsenistölleen tekemän kyselyn mukaan pelastustoimen organisaatioissa ei osata ottaa riittävästi huomioon, että alalla on molempia sukupuolia. Hyviä esimerkkejäkin löytyy, mutta karmeimmat esimerkit saavat kauhun valtaan. Naiset joutuvat kuulemaan pilanneensa työyhteisön tultuaan alalle, varusteet ovat liian isoja tai epäsopivia, ja siivouskomerot toimivat sosiaalitiloina.

Kaikki tämä kohtelu vain siitä syystä, mitä sukupuolta he ovat. Monesti naisiin liitetäänkin pelkän sukupuolen perusteella ominaisuuksia, millaisia heidän uskotaan yhteisössä olevan, kuten äitihahmo, hoivaaja, sihteeri tai portinvartija – harvoin nämä kuitenkaan pitävät paikkaansa.

Uudet sukupolvet työmarkkinoilla pitävät tasa-arvoa itsestäänselvyytenä ja osaamista sinä asiana, jonka pitäisi merkitä eikä minkään muun. Monet nuoret naiset kokevatkin kiusallisena asiana huomion kiinnittämisen sukupuoleen ja pyrkivät häivyttämään sen itsestään miesvaltaisissa työyhteisöissä.

Pelastustoimi tarvitsee tulevaisuudessa parhaat tekijät, ja tästä syystä on syytä kiinnittää huomiota vähättelyyn, vanhoillisiin asenteisiin ja näkymättömiin esteisiin, joita naisia kohtaan alalla esiintyy.

Keski-ikäisen miehen näkökulmasta maailma voi olla valmis ja pelastustoimi täysin tasa-arvoinen, kun naiset saavat äänestää ja alalla on muutama nainen. Mahatma Gandhin suuri viisaus sanoo: ”Ole se muutos, jonka haluat nähdä”.

Minun maailmani ei ole tässä asiassa vielä valmis ja haluan olla se muutos, joka tekee yhdessä pelastustoimesta sen yhteisön, missä naisia on niin paljon, ettei siihen sukupuoleen enää kiinnitetä huomiota, vaan vain osaaminen merkitsee ja kukin saa olla juuri sellainen kuin on.

Mira Leinonen

Lue lisää