Järjestöt 1.4.2022

Ajankohtaisempi ohjelma kuin osattiin ennakkoon arvioida – Palopäällystöpäiville kokoontui 350 pelastustoimen asiantuntijaa

Palopäällystöpäivillä 2022 Helsingin Triplassa oli vihdoin kiva vaihtaa kuulumisia kasvotusten, paneutua ajankohtaisiin asioihin ja tutustua alan uutuuksiin. Seuraavaksi tavataan Oulussa vuonna 2023!

Palopäällystöpäivillä 2022 Helsingin Triplassa oli vihdoin kiva vaihtaa kuulumisia kasvotusten, paneutua ajankohtaisiin asioihin ja tutustua alan uutuuksiin. Seuraavaksi tavataan Oulussa vuonna 2023!

Kolmen vuoden jälkeen järjestetyt perinteiset Palopäällystöpäivät kokosivat 350 osallistujaa Helsingin Pasilassa sijaitsevaan Triplaan. Tunnelmat olivat iloiset, kun päästiin jälleen kasvotusten tapaamaan kollegoja ja tuttuja.

”Väsynyt, mutta onnellinen”, toiminnanjohtaja Ari Keijonen kuvailee tunnelmia tuoreeltaan kolmipäiväisen tapahtuman jälkeen.

”Meillä oli ajankohtaisempia aiheita ohjelmassa kuin osasimme suunnitellessa edes ajatella. Varautumisen seminaarissa keskiviikkona aiheena oli iskunkestävän Suomen varautuminen, josta tuli aivan poikkeuksellisen ajankohtainen aihekokonaisuus.”

”Ajankohtaiset aiheet sävyttivät myös Palopäällystöpäiviä. Katsoimme pelastustoimen tulevan strategian myötä tulevaisuuteen. Myös työhyvinvointiin ja osaamiseen liittyvät aiheet olivat tärkeitä, joten voin olla todella tyytyväinen.”

”Myös palautetta olemme saaneet ja oma tiimimme on saanut järjestelyistä ja sisällöstä hyvää palautetta,” Keijonen sanoo.

Palopäällystöpäivät avasi torstaina 31. maaliskuuta sisäministeri Krista Mikkonen.

Palopäällystöpäivät avasi torstaina sisäministeri Krista Mikkonen, joka kertoi, että ensi viikon budjettiriihessä käsitellään myös pelastustoimen koulutukseen tarvittavia määrärahoja. Ministerin mukaan töitä tehdään hartiavoimin, jotta tarvittavaa rahoitusta saadaan eteenpäin.

Mikkonen totesi myös vallitsevalla tilanteella olevan vaikutusta väestönsuojeluun ja varautumiseen liittyviin asioihin. Tätä varten selvitetään myös tarpeita väestönsuojelun kehittämiseksi.

Palotarkastaja Anna Karppisella riitti kysymyksiä asiakaspäällikkö Dylan Raffertylle. Hybridiveneet tekevät tuloaan.

Palotarkastaja Anna Karppinen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta oli Palopäällystöpäivillä ensimmäistä kertaa. Hän tutustui muun muassa Trans-Auto Oy:n näyttelyosastoon.

”Mukana oleva kollegani tietää veneistä enemmän, mutta haluan tietää lisää oman laitoksen toiminnasta ja kalustosta. Itse ohjelmasta kiinnosti erityisesti iskunkestävä Suomi ja mihin kaikkeen meidän pitää varautua. Väestönsuojat ja kohdekäynnit kuuluvat myös palotarkastajan työhön. Oli hyvä kuulla asiantuntijoiden keskustelua varautumisesta, se antaa tukea myös omaan työhön”, Karppinen kuvailee.

Trans-Auto toimittaa voimansiirtolaitteita hallintalaitteineen ajoneuvo- ja meriteollisuudelle. Peruskorjauksilla ja päivityksillä pidennetään pelastus- ja öljyntorjuntaveneiden elinkaarta huomattavasti.

”Haluamme täällä kuulla suoraan käyttäjiltä, mitä tarpeita heillä on. Autamme ja kerromme, mikä on mahdollista ja kannattavaa toteuttaa. Ekologisuus on tärkeää. Raskaaseen käyttöön tehdyt ratkaisut ovat melkein ikuisia hyvin huollettuina ja peruskorjattuina”, kertoo asiakaspäällikkö Dylan Rafferty.

Turvata Oy Ab:n osastolla ketjupäällikkö Matias Kotajärvi esitteli Glorian ponnepullollista kuuden litran akkupalosammutinta Jussi Långille, joka on turvallisuuspäällikkö KIP Service Oy:n Kokkolan suurteollisuusalueella.

Turvatan Matias Kotajärvi (vas.) esitteli akkupalosammutinta KIP Service Oy:n Jussi Långille.

”Kun ponnepullo laukaistaan –79-asteinen hiilidioksidi purkautuu lisäainepatruunan kautta, jolloin saadaan jäähdytetty sammute. Toiminta ei siis perustu sammuttamiseen, vaan jäähdyttämiseen. Näin saadaan lisäaikaa palokunnan saapumiseen asti tai voidaan siirtää palava akku turvallisempaan paikkaan. Sammuttimen mukana toimitetaan erillinen turvallisuusohje akkupaloihin”, Kotajärvi sanoo.

Kyseinen akkupalosammutin soveltuu esimerkiksi kännykän, kannettavan tietokoneen, akkuporakoneen tai sähköpyörän akun sammuttamiseen.

”Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on ohjeistanut, että käyttäjälle tulee antaa totuudenmukainen kuva sammuttimen tehosta käytännössä. Tämän Glorian sammuttimen teholuokka on 21A ja akkupaloissa Typ 18650/642Wh Saksassa kolmannen osapuolen testaamana”, Kotajärvi kertoo.

”Akkupalosammutin oli mielenkiintoinen uutuus. Parasta Palopäällystöpäivillä on ollut tavata tuttuja pitkästä aikaa kasvokkain, vaihtaa ajatuksia ja tutustua uusiinkin ihmisiin. Täällä saa myös keskustella päättäjien kanssa ja kertoa kentän kuulumisia”, Lång iloitsee.

Teksti: Esa Aalto ja Kimmo Kaisto
Kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää