Järjestöt 23.5.2016

”Järvipelastajat on kuin iso perhe”

Maria Hyttinen (vas.) ja Henna-Maria Jalosalmi osallistuvat aktiivisesti järvipelastajien toimintaan.

Maria Hyttinen (vas.) ja Henna-Maria Jalosalmi osallistuvat aktiivisesti järvipelastajien toimintaan.

Jyväskylän ja Korpilahden järvipelastajat esittelivät toimintaansa ja aluksiaan Jyväskylän Kalamarkkinoilla viime viikonloppuna. Jyväskylän satamaan tuodut kaksi alusta ja pintapelastusnäytökset vetivät puoleensa yleisöä lauantaina ja sunnuntaina.

”Turvatietoa on hyvä jakaa näin kesän alussa. Valistustyön lisäksi värväämme uusia jäseniä”, kertoo Jyväskylän Järvipelastajien varapuheenjohtaja Mika Honkanen.

Jyväskylän järvipelastajien puheenjohtaja Heikki Hildén (vas.) ja varapuheenjohtaja Mika Honkanen.
Jyväskylän järvipelastajien puheenjohtaja Heikki Hildén (vas.) ja varapuheenjohtaja Mika Honkanen.

Yhdistyksen päätehtävä on suorittaa pelastus- ja avustustehtäviä Pohjois-Päijänteen ja Leppäveden vesialueella.

”Meillä on vuosittain 30 – 60 tehtävää. Yleensä ne ovat teknisiä vikoja tai polttoaine on loppunut veneestä. Metsä- ja mökkipaloja sammutetaan saaristossa jonkin verran, mutta 40 vuotta kestäneen harrastukseni aikana kohdalleni on sattunut vain kolme venepaloa”, Honkanen sanoo.

Yksi venepalo on jäänyt erityisesti Honkasen mieleen.

”Se oli pieni ja katettu lasikuituvene. Veneessä ollut mies meni tarkastamaan polttoaineen määrän. Pimeässä tilassa hän näytti valoa sytkärillä, jolloin palo leimahti. Veneessä olleet mies ja raskaana ollut nainen pelastautuivat täpärästi paikalle saapuneeseen huviveneeseen. Itse lasikuituvene paloi ja upposi kymmenessä minuutissa”, Honkanen muistelee.

Mukana auttamisen halusta

Jyväskylän järvipelastajat järjestivät pintapelastusnäytöksiä Jyväskylän kalamarkkinoilla.
Jyväskylän järvipelastajat järjestivät pintapelastusnäytöksiä Jyväskylän kalamarkkinoilla.

Jyväskylän järvipelastajilla on noin 350 jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Hildénin mukaan jäsenistöstä noin 30 henkilöä osallistuu aktiivisesti toimintaan mukaan.

”Päivystysporukkaa on vähän eli pääosin samalla porukalla toimitaan. Monille osuu kohdalle aika monta päivystysvuoroa kesän aikana”, Hildén toteaa.

Viikonlopun aikana yleisöllä oli paljon kysymyksiä järvipelastajien toiminnasta.

”Meiltä on kysytty esimerkiksi teettekö tätä työtä vapaaehtoisesti ja miten nuorisotoimintaan pääsee mukaan”, Maria Hyttinen kertoo.

Hyttinen on toista kesää mukana järvipelastajien toiminnassa.

”Järvipelastajat on kuin iso perhe. Meillä on hyvä yhteishenki. On varauduttava pahimpaan eli valmiuksien on oltava kunnossa. Sairaankuljetuskeikkoja tulee harvoin, mutta niissä on sitten iso vastuu kyseessä”, Hyttinen toteaa.

Kolmatta kesää järvipelastajana toimivalla Henna-Maria Jalosalmella on myös selkeä motiivi harrastukselleen.

”Omassa perheessä on tehty aina järjestötyötä, joten toisten auttaminen järvipelastajissa on minulle luonteva harrastus”, Jalosalmi kertoo.

1648 tehtävää

Jyväskylän järvipelastajien kaksi vuotta vanhalla aluksella on vasta 400 käyttötuntia.
Jyväskylän järvipelastajien kaksi vuotta vanhalla aluksella on vasta 400 käyttötuntia.

Päijänne ja Kokemäenjoen vesistö oli jälleen Meripelastusseuran vilkkain toiminta-alue viime vuonna. Näillä vesistöalueilla suoritettiin viime vuonna 27 prosenttia koko maan tehtävistä.

Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöt suorittivat viime vuonna yhteensä 1648 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää. Tehtävämäärä pysyi suunnilleen edellisen vuoden tasolla.

Kiireelliseen pelastustehtävään lähdettiin 124 kertaa. Meripelastusseuran mukaan näissä tehtävissä pelastettiin 58 ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä. Etsintöjä sekä sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä suoritettiin yhteensä 178. Loput olivat vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää