Järjestöt 16.5.2025

Kokeilun jälkeen poikkeusluvalla tehtävästä vuorokautisesta työajasta saattaa tulla pysyvä

Poikkeusluvalla tehtävästä työajasta tullee pysyvä.

Poikkeusluvalla tehtävästä työajasta tullee pysyvä.

Hyvinvointialueilla työskenteleville äskettäin sovittu työ- ja virkaehtosopimus sisältää pelastustoimen osalta palkankorotusten ohella merkittäviä uudistuksia, joiden selvittämisestä nyt sovittiin. Merkittävin on eittämättä kokeilu työajasta, jonka lopputuloksena poikkeusluvalla tehtävä vuorokautinen 24 tunnin vuorokausityöaika aika-ajoin tehtävässä työssä saattaa muuttua pysyväksi käytännöksi.

Sopimusasiantuntija, lainopillinen erityisasiantuntija Hannu Moilanen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:sta pitää kirjausta merkittävänä, jonka lopputuloksena on poikkeuslupatyöajan tuleminen osaksi työ- ja virkaehtosopimusta.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

”Tässä pyritään saamaan paikallistasolla aikaan sellainen työaikajärjestelmä, joka tyydyttää niin työantajaa kuin työntekijää. Keskustasolla on sovittu järjestelmän puitteet, joiden pohjalta hyvinvointialueilla voidaan sopia työaikajärjestelmästä”

Kokeilumääräys tulee voimaan tämän vuoden joulukuussa ja kokeilu kestää helmikuun loppuun 2028.

Neuvotteluissa sovittiin myös työryhmän perustamisesta selvittämään pelastustoimessakin käyttöön otettavaa tasopalkkausjärjestelmää.

”Sen perusteella palkkausjärjestelmää muutettaisiin siten, että samanlainen tehtäväsisältö määrittelisi valtakunnallisesti palkkatason. Näin turvattaisiin alan palkkakehitys. Samassa yhteydessä tarkastellaan myös alalla maksettavia erilaisia lisiä. Tavoitteena on ohjata palkkausta keskitetysti. Tällä pyritään tasoittamaan myös eri alueiden välillä olevaa palkkakilpailua, mutta tästä huolimatta työnantajilla on toki mahdollisuus maksaa korkeampaa palkkaa, jos haluaa sen avulla kilpailla työvoimasta”, hän toteaa.

Uudessa työ- ja virkaehtosopimuksessa huomioitiin myös saman työnantajan alaisuudessa hyvinvointialueella työskentelevien sivutoimisten sopimuspalokuntalaisten ylityöstä maksettava korvaus. Nyt sovittiin siitä, että pelastustehtävään osallistuva sivutoiminen saa kuudelta ensimmäiseltä viikkotyötunnilta 50 prosentilla korotetun ylityökorvauksen ja sen jälkeen korotus nousee sataan prosenttiin.

”Pitkäkestoisissa pelastustehtävissä sivutoiminen sopimuspalokuntalainen joutuu pelastuslain mukaisesti osallistumaan tehtävään, jolloin hän on poissa omasta päätyöstään. Tämä on aiheuttanut ongelmia työaikakorvausten korotusosien laskennan yhteensovittamisessa. Sivutoimisena sopimuspalokuntalaisena toimii hyvinvointialueella päätyökseen erilaisissa tehtävissä työskenteleviä. Tämä asia on usein noussut esille, mutta nyt se on helpompaa järjestää, kun toimitaan yhden työnantajan alaisuudessa. Lepoaikojen toteutuminen on edelleen haasteellista sopimuspalokuntalaisten osalta, joilla päätyö on jossakin muualla kuin hyvinvointialueella”, Hannu Moilanen sanoo.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää