Pelastustoimi 13.10.2021

Kirjallinen kysymys pelastajapulasta ja pelastustoimen rahoitusvajeesta — ”pelastajat on pelastettava”

Palomies säätää varusteitaan.

Palomies säätää varusteitaan.

Useat kokoomuksen kansanedustajat ovat toimittaneet sisäministerille kirjallisen kysymyksen pelastustoimen pelastajapulasta, koulutuksesta, asemasta hyvinvointialueilla sekä rahoitusvajeesta. Kansanedustaja Kari Tolvanen kertoo jättäneensä kysymyksen eilen tiistaina.

Kysymyksessä tuodaan esiin tulevien vuosien massiivinen pelastajapula, pelastustoimen palvelujen rahoitusvaje sekä pelastustoimen asema hyvinvointialueilla. 

”Kokoomuksen eduskuntaryhmä edellyttää, että hallitus ryhtyy välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin haasteiden ratkaisemiseksi. Pelastajat on pelastettava”, kysymyksessä sanotaan.

Pelastustoimen järjestelmään kumuloituu sisäministeriön arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä noin 81 miljoonan euron vuotuinen vaje. Lisäksi pelastustoimen rahoitusta ei ole korvamerkitty hyvinvointialueella. Kysymyksessä tuodaan esiin huoli, että rahoitusta käytettäisiin hyvinvointialueiden vastuulla olevien muiden menojen, kuten soten kattamiseen. 

Kansanedustajat tuovat myös esille ruotsinkielisten pelastajien tarpeen ja sopimuspalokuntajärjestelmän toiminnan varmistamisen.

Kysymyksen on allekirjoittanut 16 kokoomuksen kansanedustajaa, muiden muassa Sinuhe Wallinheimo, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko ja Ilkka Kanerva.

Lue lisää: 

Pelastustoimi siirtyy hyvinvointialueille — rahoitus ja pelastajapula huolettavat

Sisäministeriö esittää täydentävässä talousarviossa pelastusalan koulutukseen noin kolmea miljoonaa

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää