Pelastuslaitokset 23.10.2023

Pelastustoimen kalustoa Ukrainaan neljältä pelastuslaitokselta – ”Autetaan niin kauan kuin tarvitaan”

Espoon keskuspaloaseman työvuoro viritti Ukrainan lipun, jonka takana seisovat Kimmo Kohvakka, Veli-Pekka Ihamäki sekä suurlähettiläs Olga Dibrobva, sisäministeri Mari Rantanen ja pormestari Jukka Mäkelä.

Espoon keskuspaloaseman työvuoro viritti Ukrainan lipun, jonka takana seisovat Kimmo Kohvakka, Veli-Pekka Ihamäki sekä suurlähettiläs Olga Dibrobva, sisäministeri Mari Rantanen ja pormestari Jukka Mäkelä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloaseman pihalla odotti maanantaina yhdeksän pelastusajoneuvoa kuljetusta kohti Ukrainaa. Suomi lahjoitti jälleen pelastustoimen kalustoa sotaa käyvään Ukrainaan. Tällä kertaa ajoneuvot luovutettiin paitsi Länsi-Uudenmaan, myös Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksilta.

Keskuspaloasemalla järjestetyssä tilaisuudessa puhunut sisäministeri Mari Rantanen muistutti kaikkien pelastuslaitosten olleen aktiivisesti mukana tukemassa Ukrainaa.

”Edelliset lahjoitetut pelastustoimen ajoneuvot, neljä ambulanssia ja yksi sammutusauto, toimitettiin Ukrainaan kesällä. Pelastustoimen apu vastaa noin 20 prosenttia kaikesta Suomesta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukrainaan lähetetystä avusta, sisäministeri totesi.

Tähän mennessä on mennyt 45 pelastustoimen ajoneuvoa.

Sisäministeriö koordinoi avun lähettämistä Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta yhteistyössä Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus ERCC:n kanssa. Ukrainaan toimitettavasta materiaalista suuri osa on peräisin yksityisen ja julkisen sektorin lahjoittajilta.

Ministeri painotti ukrainalaisten pelastajien joutuvan työskentelemään epäinhimillisissä olosuhteissa, jossa Venäjän hyökkäyssota aiheuttaa jatkuvaa tuhoa erityisesti Ukrainan infrastruktuuriin.

”Pelastajat joutuvat työskentelemään sortuneissa taloissa tai miinoitetuilla alueilla. Kalustonkaan huoltamiseen ei aina ole mahdollisuuksia.”

”Emme voi pelastajia lahjoittaa, mutta kalustoa voimme lahjoittaa.”

Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova totesi ukrainalaisten kärsimysten jatkuvan ja siksi ystävien apu ja tuki ovat korvaamatonta.

Ukrainaan lahjoitettavat pelastusajoneuvot kiinnostivat jälleen myös mediaa.

Pari viikkoa sitten Ukrainassa pelastustoimintaan tutustunut pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka totesi, että ukrainalaisten taistelunsa keskellä jakavat meille myös oppia siitä, miten pelastustoimintaa ja väestönsuojelua toteutetaan sodan keskellä.

Sodan aikana on kuollut 81 pelastajaa ja haavoittunut 281. Satoja paloasemia on tuhoutunut ja parisen tuhatta pelastusajoneuvoa on menetetty sodan seurauksena.

Kohvakka muistutti, että myös me tarvitsisimme muiden apua, jos joutuisimme vastaavaan tilanteeseen.

”Poikkeusoloissa tarvitsisimme jokaisen pelastajan ja sopimuspalokuntalaisen.”

Lahjoittaneiden pelastuslaitosten edustaja, Länsi-Uudenmaan pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki huomautti, että palomies on ennen kaikkea palomies ja ammattiveli haluaa aina auttaa toista.

”Siksi nytkin palomiehet haluavat lahjoittaa omia suojavarusteitaan. Kalusto ja varusteet ovat käytettyjä, mutta ne on huollettu käyttövalmiiksi ukrainalaisille.”

Ukrainalaisten pelastajien työmaa on hirmuinen, mutta Ihamäki kertoi, että he ovat onnistuneet pelastamaan 4300 ihmistä ja tulipaloja on sammutettu 17000.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää