Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset yhdistänyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue haki uutta pelastusjohtajaa ulkoisella haulla.
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen entinen pelastusjohtaja Petteri Helisten näkee, että aluepolitiikka vaikutti pelastusjohtajan valintaan.
”Se oli hirvittävän omituinen, käsittämätön prosessi”, sanoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen entinen pelastusjohtaja Petteri Helisten Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen uuden pelastusjohtajan valinnasta.
Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset yhdistänyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue haki uutta pelastusjohtajaa ulkoisella haulla. Pelastusjohtajaksi valittiin huhtikuussa Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petteri Jokelainen.
Helisten on toiminut pelastustoimessa päällikkö- ja johtotehtävissä 30 vuotta. Hän kertoo, että alunperin pelastusjohtajan viran piti tulla sisäiseen hakuun. Maaliskuun alussa Helisten sai tietää, että aluehallituksessa pelastusjohtajan virka päätettiin panna ulkoiseen hakuun.
”Erikoista oli, että sitä perusteltiin kahden erilaisen organisaation yhdistämisellä. Se on ontuva perustelu, koska Pohjois-Pohjanmaalla soten puolella yhdistetään 19 organisaatiota, eikä niitä paikkoja tarvitse laittaa ulkoiseen hakuun. Silloin jo kalskahti mielessä epäluottamuksen osoitus.”
Kuppi meni nurin
Helisten on tehnyt vastuuvalmistelijan työtä oman toimensa ohessa hyvinvointialuevalmistelun alusta asti. Hänen annettiin ymmärtää, että vastuuvalmistelijan tehtävä toimisi jatkumona hyvinvointialueen pelastusjohtajan tehtävään. Hän ei uskonut joutuvansa hakemaan omaa virkaansa ja todistelemaan omaa osaamistaan monipolvisessa valintaprosessissa.
”Olen menestyksekkäästi vetänyt valmistelua ja saanut hyvää palautetta. Sitten kaikki kääntyi päälaelleen.”
Pelastusjohtajan virkaa haki 9 henkilöä, kuusi pelastuslaitoksen sisältä ja kolme ulkoa, heidän joukossaan Helisten. Hän teki vaaditun ennakkotehtävän ja pääsi haastatteluun viiden muun joukossa, sitten soveltuvuusarvioon kahden muun kanssa.
Hän ehti jo luulla, että prässi olisi ohi, mutta huhtikuussa haluttiin haastatella vielä kertaalleen kaksi kärkihakijaa, Jokelainen ja Helisten.
”Siinä vaiheessa meni kuppi nurin, ja jäin sairauslomalle. Voisi sanoa, että kamelin selkä katkesi. Ilmoitin, etten pysty tulemaan haastatteluun, ja sitä pitää siirtää. Se ei käynyt, vaan aluehallitus haastatteli pelkästään Jokelaisen, ja valitsi hänet virkaan.”
Aluepoliittinen valinta
Helisten kokee tulleensa syrjäytetyksi virastaan.
”Koen, että aluepolitiikka tuli mukaan valintaprosessiin. Pohjois-Pohjanmaalla on Oulu vastaan muut -vastakkainasettelua.”
Hän tuntee tulleensa kohdelluksi epäreilusti.
”Olen ollut 30 vuotta pelastustoimessa päällikkö- ja johtajatehtävissä. Sitten valitaan henkilö, jolla on toki päällystökokemusta jonkin verran, mutta huomattavasti vähemmän kuin minulla. Lisäksi hän on ollut puoli vuotta pelastusjohtajana 50 prosentin panoksella. Minulla on pelastusjohtajakokemusta 11 vuotta, hänellä kolme kuukautta.”
Markkina-arvo säilyi
Helistenkin siirtyy liikkeen luovutuksella hyvinvointialueelle, ja hän odottaa, kuinka työtehtävien käy. Hänen pitäisi saada pelastusjohtajaa vastaava virka myös hyvinvointialueella. Se, aikooko hän pysyä pelastusalalla, riippuu siitä, millaisia töitä hänelle on tarjota.
”Olen käynyt keskusteluja parin ulkopuolisenkin tahon kanssa työllistymisestä muualle. Huomaan, että markkina-arvoa kuitenkin on. Osaaminen ja vuosikymmenten kokemus painaa. Se ei ole tässä valintaprosessissa mitätöitynyt, vaikka päätöksen tullessa tuntui, että tässä vedettiin kölin alta.”
Helisten on sairauslomalla ainakin kesäkuun puoliväliin asti. Hän kiitollinen saamastaan tuesta.
”Olen saanut valtavasti yhteydenottoja, ihmiset ovat soitelleet ja käyneet kylässä. Tällaisessa tilanteessa verkostoiden ja ystävien arvon huomaa.”
Kaksi avainhenkilöä vaihtoon
Tulevalla hyvinvointialueella Helisteniä huolestuttaa kahden eri kulttuurin törmääminen.
”Oulu-Koillismaan alueella tukeudutaan vahvasti ammattipalomiehiin, Jokilaaksoissa sopimuspalokunnat muodostavat toiminnan rungon. Minulla on hirvittävä huoli siitä, miten pelastustoimen valmistelun käy.”
Helisten ei ole ainoa, joka syrjäytettiin virastaan.
”Myös Mika Haveriselle kävi samalla tavalla. Hän on ollut pelastuspäällikkönä reilusti toistakymmentä vuotta. Hänen tilalleen tuli pelastuspäällikkö Jokilaaksojen alueelta.”
Hyvinvointialueen valmisteluun vaihdettiin siis kaksi avainhenkilöä, uusi pelastuspäällikkö ja -johtaja.
”Meillä on iso, yhteinen huoli siitä, miten pelastustoiminta saadaan valmisteltua niin, että se mahdollisimman pienin vaurioin jatkaisi hyvinvointialueella.”
Uudet henkilöt tarvitsevat tietoa heiltä, jotka valmistelua ovat aikaisemmin hoitaneet.
”Voi olla, että tässä on motivaatiovaikeuksia, kun ensin työnnetään sivuun, ja sitten pitäisi kuitenkin tukea valmistelua.”
Uusi johtaja uudelle alueelle
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Ilkka Luoma korostaa, että pelastusjohtaja valittiin johtamaan uutta, kaksi pelastuslaitosta yhdistävää Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastuslaitosta.
”Tämän takia rekrytointi suoritettiin näin. Valinta tehtiin koulutuksen ja kokemuksen, ansiovertailun, haastattelun sekä siihen liittyvän ennakkotehtävän, soveltuvuusarvion, henkilökohtaisten ominaisuuksien ja sitä kautta muodostuneen kokonaisarvion perusteella.”
Luoman mukaan aluevaltuuston hyväksymässä henkilöstön siirtosopimuksessa sovittiin, että pääsääntöisesti johtaja- ja päällikkö- sekä asiantuntijatehtävät laitetaan sisäiseen hakuun. Henkilöstön siirtosuunnitelmassa kuitenkin jätettiin aluehallitukselle toimivalta julistaa mainittuja tehtäviä ulkoisesti haettavaksi, mikäli se näkee siihen perusteita.
”Kun tässä syntyy kokonaan uudenlainen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kattava pelastuslaitos, päädyttiin ulkoiseen hakuun. Saimme sekä nykyisen kahden pelastuslaitoksen sisältä että myös niiden ulkopuolelta erinomaisia hakijoita.”
Helisten oli vahva hakija
Luoma sanoo Helistenin olleen vahva hakija. Hänen kokemuksensa hyvinvointialueen valmistelussa painoi paljon.
”Hän on hoitanut vastuuvalmistelijan tehtävää varsin ansiokkaasti. Toki myös toinen Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen on ollut osavastuussa ja merkittävä henkilö valmistelussa. Heillä on ollut sisäinen työnjako ja roolitus, ja lisäksi pelastuksen toimialalla on ollut muutakin henkilöstöä mukana valmistelussa.”
Helisten on toiminut pelastusjohtajana 11 vuotta, Jokelainen muutamia kuukausia.
”Johtamiskokemuksella oli oma merkityksensä, sehän on osa ansiovertailua. Sen lisäksi painoivat myös menestys haastattelussa, ennakkotehtävässä ja soveltuvuusarvioinnissa, sekä henkilökohtaiset ominaisuudet.”
Vaikuttiko aluepolitiikka siihen, että pelastusjohtajaksi valittiin Jokelainen?
”Ei vaikuttanut. Pelastusjohtajan valinta, kuten muutkin henkilövalinnat, tehtiin asiaperustein edellä kuvatulla tavalla kokonaisarvion perusteella.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Kimmo Kaisto