Sopimuspalokunnat 4.10.2021

Hyvinvointialue solmii jatkossa palokuntasopimukset – vanhat sopimukset siirtyvät alueille nykyisin ehdoin

Nykyiset palokuntasopimukset siirtyvät sellaisinaan ja nykyisin ehdoin hyvinvointialueille tammikuussa 2023. Kuvassa Pellingin VPK harjoittelemassa pintapelastamista helmikuussa 2016.

Nykyiset palokuntasopimukset siirtyvät sellaisinaan ja nykyisin ehdoin hyvinvointialueille tammikuussa 2023. Kuvassa Pellingin VPK harjoittelemassa pintapelastamista helmikuussa 2016.

Tulevaisuudessa hyvinvointialueet tekevät palokuntasopimukset. Pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille tammikuussa 2023, ja tällöin hyvinvointialueet vastaavat myös palokuntasopimuksista. 

Lakikokonaisuuteen kuuluvan pelastuslain mukaan sopimuspalokunnalla tarkoitetaan pelastustoimen järjestelmään kuuluvaa vapaaehtoista palokuntaa, laitospalokuntaa, teollisuuspalokuntaa tai sotilaspalokuntaa, joka on tehnyt hyvinvointialueen kanssa sopimuksen pelastustoimintaan kuuluvien tehtävien hoitamisesta.

”Sopimuksen voi käytännössä myös allekirjoittaa pelastusjohtaja, jos hänet on siihen valtuutettu hyvinvointialueen hallintosäännössä”, hallitusneuvos Ilpo Helismaa sanoo.

Kaksipuolinen oikeustoimi

Pelastustoimen järjestämisestä vastaa järjestämislain mukaan hyvinvointialue.

”Se päättää myös tuottamistavasta. Palvelut voi tuottaa hyvinvointialueen oman organisaation, pelastuslaitoksen henkilöstö tai palvelut voidaan hankkia sopimuksella muulta tuottajalta. Tässä tapauksessa palokuntasopimuksella sopimuspalokunnalta. Myös hyvinvointialueiden yhteistyö on mahdollista.”

”Sopimus on kaksipuolinen oikeustoimi, joten sen syntyminen edellyttää sitä, että molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä sopimuksen sisällöstä ja ehdoista”, Helismaa tähdentää.

”Yksinomaan toisen halu ei riitä. Sopimuksen sisällöstä ei ole kuitenkaan säädetty tai määrätty. Hyvinvointialue voi siis päättää, mistä se haluaa sopia ja millä ehdoilla sopimuspalokuntayhdistyksen kanssa ja toisin päin.”

Nykyiset palokuntasopimukset siirtyvät sellaisinaan ja nykyisin ehdoin hyvinvointialueille tammikuussa 2023.

”Tästä on ollut liikkeellä virheellistä tietoa, että palokuntasopimukset olisivat voimassa 3+1 vuotta. Se koskee kuitenkin ainoastaan kuntien omistamien paloasemakiinteistöjen vuokrasopimuksia.”

”Sopimuksen mahdollisesta muuttamisesta hyvinvointialueen ja sopimuspalokunnan pitää sopia erikseen.”

Teksti: Esa Aalto

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää