Ensihoito 29.12.2023

Laadukasta ensihoitoa -podcast on vetänyt puoleensa toistakymmentätuhatta kuulijaa

Ensihoitaja Tapio Sovijärven Laadukasta ensihoitoa -podcastin ensimmäinen tuotantokausi sisälsi 10 jaksoa, yhdessä niistä käsiteltiin ultraäänitutkimusta ensihoitoympäristössä.

Ensihoitaja Tapio Sovijärven Laadukasta ensihoitoa -podcastin ensimmäinen tuotantokausi sisälsi 10 jaksoa, yhdessä niistä käsiteltiin ultraäänitutkimusta ensihoitoympäristössä.

Ensihoitaja Tapio Sovijärvi osaa tehdä laadukasta mediaa. Hän on osoittanut sen muun muassa YLE:n Elossa 24h -tv-sarjan pääkuvaajana. Syksyllä 2023 hän lisäsi tarjoiluihinsa Laadukasta ensihoitoa -podcastin. Ja muuten, ensihoitajan ammatin hän löysi aikoinaan Pelastajat-sarjan tv-kuvauksista vuonna 2008.
Lokakuun 5. päivänä Sovijärvi julkaisi kolme osaa uudesta Laadukasta Ensihoitoa -podcastistaan. Idea syntyi lastenvaunulenkeillä vauvaa nukuttaessa.
”Kuuntelin amerikkalaisia ja brittiläisiä ensihoito-podcasteja ja ajattelin, että tätä olisi kiva tehdä suomen kielellä. Minulla on media-alan osaamista, välineet ja valmiit kontaktitkin, niin miksipä ei”, Sovijärvi kertoo.

Kokeneet ammattilaiset kertovat

Hän pyöritteli mielessään, mikä voisi olla podcastin kärki ja mikä sille voitaisiin laittaa nimeksi.
”Hahmottelin, että voisin tiedustella ensihoidon kovimpia konkareita jaksoihin vieraiksi. Halusin myös kehittää omaa osaamistani ja ottaa asioista opiksi samalla, kun teen jaksoa varten taustatyötä ja kuulen mitä ihmiset minulle kertovat.”
Podcastin nimi, Laadukasta ensihoitoa, syntyi osaltaan suomennoksena jenkkiläisestä ammattiveljestään. 
”Mietin, että olisiko jokin hauska tai näppärä nimi paikallaan, mutta päädyin lopulta yksinkertaisimpaan ja selkeään vaihtoehtoon.”

10 jaksoa nopeasti

Sovijärven Laadukasta ensihoitoa -podcast käynnistyi kolmena noin tunnin jakson avajaispläjäyksenä. Sen jälkeen jaksoja ilmestyi joka torstai seitsemän kertaa peräkkäin ja niin ensimmäinen 10 jakson tuotantokausi oli paketissa. 
”Aiheet kiinnostivat itseä ja ne palvelivat omaa oppimista. Se oli isoin motivaattori, sillä podcastin teosta ei ole tiedossa tuloja. Silti halusin tehdä asiat kunnolla. Kun töihin lähdetään, ei mennä siitä, mistä aita on matalin.”

Tapio Sovijärvi päätyi ensihoitajaksi Espooseen, samalle pelastuslaitokselle, jossa kipinä ammattiin syttyi tv-sarjan kuvauksia tehdessä.

”Meidän on nähtävä itsemme asiantuntijoina”

Sovijärvi tekee podcastia pieteetillä, työtä pönkittää tärkeä ajatus:
”Yleinen käsitys alastamme voi kehittyä vasta sitten, kun itse näemme ammattikuntamme taitavina kliinisinä asiantuntijoina. Emme voi olettaa, että muu yleisö näkee meidät erikoissairaanhoidon ammattilaisina, jos emme itse näe samoin. Meidän on päästävä pois kippeiden kiikuttamisen ja hoitoon kiidättämisen leimasta”, Sovijärvi sanoo.
Hänen näppituntumansa on, että alalla on paljon ihmisiä, jotka näkevät asiat samoin kuin hän ja haluavat kehittää itseään. Laadukasta ensihoitoa -podcastin kuulijastatistiikka puhuu asian puolesta. Kymmentä ensimmäistä jaksoa on kuunneltu toistakymmentätuhatta kertaa ja palautetta on tullut. Suosituin jaksoista on ollut ”Kestävyysurheilu ja ensihoito”.

Tietoon perustuvaa ja pysyy asiassa

Podcastin kuulijat ovat kertoneet hyväksi sen, että vierailla on oikeasti aikaa kertoa mielenkiintoisista aiheista. Sovijärvi kuvaakin podcastiaan keskusteluhenkisiksi, niitä ei juurikaan leikkailla. 
Laadukasta ensihoitoa -podcast on ollut kuulijoidensa mielestä riittävän konkreettinen ja pysynyt hyvin asian ytimessä. Sovijärvi kertoo saaneensa myös palautteen, jossa kuuntelija kertoo olevansa ilahtunut tietoon perustuvasta aiheen käsittelystä, mikä tuo uskottavuutta ensihoidolle.
”Sain kahdelta ei alalla olevalta henkilöltä mielenkiintoisen palautteen. Toisistaan tietämättä he kertoivat, että aiheeni ovat mielenkiintoisia ja ne oli kuunneltava loppuun, vaikka muutamassa kohdassa he olivat joutuneet googlettamaan ammattisanastoa.”

Asiaa, jota ei juurikaan kouluteta

Sovijärvi on mielissään, että vieraina olleet asiantuntijat ovat pystyneet puhumaan asioista selkeästi, sillä ensihoitotyö koskettaa luonnollisesti myös alasta tietämätöntä asiakasta.
”Esimerkiksi kätilötaustaisen ensihoitaja Anna Koskelan kanssa puhuimme synnytyksestä ja erityisesti siitä, miten ensihoitajan tulisi kohdata synnyttävä äiti.”
Sovijärvi arvelee, että ensihoitajille opetetaan kyllä tekninen puoli syntyvän vauvan auttamisesta, mutta tärkeä kohtaaminen ja kommunikointi voivat jäädä vähemmälle.
”Ei ammattilaiset ovatkin antaneet palautetta, että on hienoa, että heidätkin huomioidaan.”

Haastattelijakin osaa

Sovijärvi tekee Laadukasta ensihoitoa -podcastia kuten monia muitakin alan oheisasioita tehdään – rakkaudesta lajiin. ”Tuli hyvä mieli, kun pyysin podcastiini vieraiksi alan kärkinimiä ja he suostuivat heti. Vieraat puolestaan ovat tykänneet, kun minä haastattelijana tunnen alan ja sen, miten töitä tehdään.”
Laadukasta ensihoitoa -podcast jatkuu helmikuussa 2024. Olemassa olevat ja tulevat jaksot on kuunneltavissa kaikilla alustoilla.

Tutustu tästä Laadukasta ensihoitoa -podcastiin.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Jarkko Rissanen ja Tapio Sovijärvi

Lue lisää