Ensihoito 7.3.2024

Työntekijälähettiläs viestii Instagramissa omalla persoonallaan

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työntekijälähettiläs, ensihoitaja Tiina Hietanen viestii ammattiin liittyviä asioita henkilökohtaisella tilillään Instagramissa. Hän saa käyttää tehtävään työaikaa yhden toimistopäivän viiden viikon aikana.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työntekijälähettiläs, ensihoitaja Tiina Hietanen viestii ammattiin liittyviä asioita henkilökohtaisella tilillään Instagramissa. Hän saa käyttää tehtävään työaikaa yhden toimistopäivän viiden viikon aikana.

Ensihoitaja Tiina Hietanen on yksi Päijät-Hämeen hyvinvointialueen 60 työntekijälähettiläästä. Hän viestii ammatistaan @ensihoitajatiina-Instagram-tilillä, ja on laittanut peliin oman persoonansa. 
”Olin pyöritellyt ammattiin liittyvän sometilin perustamista mielessäni jo pitemmän aikaa. Kun organisaatiossamme kysyttiin halukkaita työntekijälähettiläiksi, tartuin vastuulliseen mahdollisuuteen”, Hietanen kertoo.

Työasioita omalla sometilillä

Lyhyesti sanottuna Hietasen tehtävänä on tuottaa ensihoitaja-ammattiinsa liittyvää somemateriaalia itse hallinnoimallaan Instagram-tilillä. Tehtävää varten Hietanen saa käyttää yhden toimistopäivän verran työaikaa aina jokaisen viiden viikon mittaisen työvuorolistan aikana. 
”Aktiiviseen sometilin ylläpitoon tämä aika ei tietenkään riitä, vaan teen työntekijälähettilään töitä paljon vapaa-ajallanikin”, Hietanen sanoo.

Tiina Hietanen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen muut työntekijälähettiläät saivat työnantajaltaan koulutusta uutta tehtävää varten.

Työnantaja koulutti

Ensihoidon työkentällä ei ole minkäänlaisia valtakunnallisia sosiaalisen median ohjeita. 
Hietanen on luonut ja kehittänyt asiaa omassa organisaatiossa toimintaohjeiden ja perehdytyksen muodossa. Työntekijälähettiläät saivat työnantajalta koulutusta sekä ennalta laaditut pelisäännöt. Tarvittaessa lisää tukea on mahdollista saada viestintäasiantuntijoilta. 
”Meillä on lojaliteettivelvollisuus työnantajaa ja mielestäni myös ammattikuntaa kohtaan mutta ei mitään päivittämisvelvoitetta. Saamme viestinnältä syötteitä ja voimme tarttua niihin halutessamme”, Hietanen kuvailee.

Some on avannut verkostot

Hietanen piti hienona, kun Petri Roivainen nosti sometyön esille Vuoden ensihoitajan uudenvuodenpuheessaan. Se osoitti, että sometyön merkitys ja vaikutuksellisuus on huomioitu. Hietanen tuntee työssä yhteisöllisyyden tunnetta seuratessaan muita ensihoidon sometilejä. 
”Some on tuonut paljon verkostoja ja olen päässyt sen avulla juttelemaan monien kollegoiden kanssa.” 
Eräs amerikkalainen ensihoitaja oli kiinnostunut suomalaisesta järjestelmästä ja piti maamme koulutusta erinomaisena. Hän oli ottanut yhteyttä Hietaseen tämän tekemän päivityksen perusteella, vaikka päivitykset on tehty suomen kielellä. 
”Sain paljon someviestejä ulkomailta, kun näytin videolla paineluelvytyskonetta ja kokoverta. Muutenkin ensihoitotyön arjen näyttäminen poikii keskustelua, varsinkin maallikoiden kanssa. Sitä käydään paljon Instagramin yksityisviesteissä ja se jää näkymättömäksi metatyöksi”. 
Myös verkostoissa tapahtuu paljon asioita, mitä omat kollegatkaan eivät näe. 
”Kun olen omien kollegoiden kanssa puhunut, minkälaisia keskusteluita olen käynyt, saamme jatkettua keskustelua työyhteisömme tai ensihoidon kehittämiseksi. Some antaa syötteitä muilta alueilta, mitä sitten toisissa työyhteisöissä reflektoidaan”, Hietanen kokoaa. 

Ikäviä yhteydenottoja

Somessa Hietasta lähestytään myös ikävissä merkeissä. Hän saa valitettavan usein viestejä muun muassa itsetuhoisilta ihmisiltä. 
”Vapaa-ajalla somea selaillessani saan heräteviestejä, jotka sitten tulee välillä luettua. Siinä syntyy moraalinen dilemma: minulla on ammattilaisen velvollisuus puuttua asiaan mutta viestin heille, että tämä on sometili eikä tätä asiaa hoideta täällä. Ohjaan oikean avun piiriin. Vaikka tämä on ”palvelu” siinä missä muutkin, niin some ei ole oikea väylä hakea apua.”

Vapaa-ajallaan Tiina Hietanen käy kuntosalilla ja spinnigissä.

”Puhu suoraan ja rehellisesti”

Hietanen sanoo, että parasta työntekijälähettilään tehtävässä on kirjoittaa. 
”Voin jakaa omaa osaamistani ja ajattelukulmiani muille. Vaatii paljon itsetuntemusta tiedostaa myös omat puutteellisuutensa sekä omat kuormitustekijänsä ennen viestimistä. Niitä ei tarvitse jakaa eteenpäin ”mallina” kollegoille tai maallikoille. Jotkut asiat kuuluvat esihenkilön ja työntekijän välisiksi.”
Hietanen haluaa puhua suoraan ja rehellisesti.
”Se luo minusta psykologista turvallisuutta ensihoidon kentälle. Psykologinen turvallisuus tarkoittaa ilmapiiriä, jossa on turvallista ottaa sosiaalisiakin riskejä. Tässä ala on onneksi ottanut harppauksen eteenpäin. Mekin olemme tuntevia ihmisiä eikä sitä tarvitse hävetä.”

Ammattilaiselta ammattilaiselle

Hietanen näkee, että nykyisten ensihoidon ammattilaisten on tuettava uusia ja tulevia ammattilaisia ammatillisessa kasvussa. Uusien, ehkä erilaistenkin odotusten ja ajatusten olisi hyvä kohdata perinteiset ajatukset. 
”Meillä on vahvat työyhteisöt, jotka pystyvät kehittymään, siitä olen varma. Jokaisella on oma ammattitaitonsa ja me muut yritämme parhaamme mukaan ruokkia toisiamme ammatillisesti, jakaa kulttuuria ja työn tuomaa perintöä.” 
Hietanen viestii työntekijälähettilästilillään enemmän ammattilaiselta ammattilaiselle. se on hänestä luontevampaa. 
”Päivitykset on tehtävä kuitenkin hienovaraisesti, ettei kukaan ulkopuolinen provosoidu. On käytettävä myös pelisilmää ja ammattitaitoa, että saa oikean viestinnällisen tulokulman.” 

Lähettiläitä moneen lähtöön

Työntekijälähettiläät osallistuvat myös ”asiantuntijoina” messu- ja rekrytointitapahtumiin, mikäli työaikaa kotiosaston tilanne sen suo. Ammattilaiset ovat parhaita kertomaan työstään, he voivat kertoa asiasta syvällisemmin. 
Työntekijälähettiläät esittäytyivät myös hyvinvointialueen aluevaltuustolle, ja kertovat Lahden LAB-ammattikorkeakoulun työelämäsimulaatioissa urapolun rakentumisesta ja työskentelystä eri osastoilla. 
”Onpa minua pyydetty viestinnän puolesta luennoimaan esihenkilöiden valmennusviikolle työnantajamielikuvan rakentamisesta. Se tuntui hienolta”, Hietanen sanoo.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Tiina Hietasen albumi

Lue lisää