Akkukäyttöisten pelastusvälineiden käytöstä on Jyväskylässä noin neljän vuoden kokemus. Tässä harjoitellaan nopea irrotus -menetelmää Seppälän paloasemalla Jyväskylässä.
Ensimmäiset akkukäyttöiset pelastusvälineet otettiin kotimaassa käyttöön Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksilla vuonna 2011. Keski-Suomessa on yhteensä kolme akkukäyttöistä pelastussarjaa, joista kaksi on Jyväskylässä ja yksi Äänekoskella.
Jyväskylän keskuspaloaseman autohallissa on pelastusyksikkö KS101 lähtövalmiudessa. Palomies Jari Vehkala esittelee auton vierellä akkukäyttöistä levitintä, joka on sijoitettu kuljettajan puoleiseen kalustokaappiin.
”Tämä on hyvä työväline, koska siinä ei ole johtoja tai letkuja. Se on nopea selvittää ja sen voi kantaa helposti kaukanakin olevaan kohteeseen,” Vehkala kertoo.
Vielä noin neljä vuotta sitten moni palomies epäili, että riittääkö akkuvirta erityisesti Suomen hyytävän kylmissä olosuhteissa. Ennakkoluulot ovat karisseet matkan varrella.
”Kokemukseni mukaan välineitä on tarvittu pelastustehtävissä 15–20 minuuttia eli virta on aina riittänyt. Mikäli akusta loppuu virta, niin siihen voidaan vaihtaa toinen akku tai sen voi kytkeä johdolla sähkönsyöttöyksikköön ja homma jatkuu,” Vehkala tietää.
Aihetta käsitellään Pelastustiedossa 4–5/2015 pelastamisen teemasivuilla. Lehti ilmestyy 24. kesäkuuta.
Teksti ja kuva: Mika Rinne
Lue myös Pelastustieto 4/2011:n juttu siitä, kun akkukäyttöiset pelastussarjat tulivat Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksille.