Joonas Mäkipelto riemuitsi ennätyksestään Lempäälän Ideaparkissa helmikuussa.
Palomies Joonas Mäkipelto menee huomenna perjantaina Kampin kauppakeskuksen ala-aulaan leuanvetotangon alle kello 5.45. Sen jälkeen hän kuuntelee Yöltä yhden kappaleen.
”Olli Lindholmilla on niin rauhoittava ääni.”
Sitten hän kuuntelee toisen kappaleen, jonka nimeä hän ei paljasta.
”Se on sellainen, että varmasti herään. Ja se on siinä.”
Mäkipelto puhuu siitä, kuinka pääsee suoritusvireeseen, kun aikoo tehdä leuanvedon 12 tunnin maailmanennätyksen huomenna 28. lokakuuta. Tavoite on murskata edellinen ennätys, 3750 leukaa, joka on brittiläisen Stephen Hylandin nimissä.
Mäkipellolla on tilillään helmikuussa Lempäälän Ideaparkissa tehty 24 tunnin ennätys, 5050 leukaa. Sillä hän pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan.
Hän myöntää jännittävänsä.
”Jännittää, pelkään epäonnistumista. On nähty niin paljon aikaa ja vaivaa, tapahtumasta on tulossa iso ja hieno. Yksittäiset ihmiset hankkivat paikalle Guinnessin virallisen tuomarin, ja se maksaa maltaita. Jos epäonnistun, siinä menee minun ja monen ihmisen päivä pilalle.”
Rohkeampi aloitus
Mäkipellon keino selättää pelko on olla ajattelematta koko asiaa. Hänen työpäivänsä on torstaina ollut niin kiireinen, että ainoastaan toimittajien soitot ovat tuoneet mieleen tulevan aamun.
”Sitten tulee fiilis, että ai niin, saakeli.”
Mutta keino, jolla Mäkipelto aikoo koota itsensä varttia ennen suoritusta, on hyvä musiikki.
”Jokainen sen tietää, että jos radiosta tulee joku hyvä biisi, ei silloin mieti mitään muuta kuin sitä hyvää biisiä. Joko se biisi on koskettava, jolloin miettii koskettavuutta, tai pirun hyvä ja menevä. Silloin pääsee hyvään fiilikseen, eikä edes muista mitä ympärillä tapahtuu.”
Näin Mäkipelto aikoo toimia myös huomenna.
Hänen treeninsä on tällä erää tehty, illalla hän käy ehkä kevyellä hölkällä.
Viime kerralla rikki menivät kämmenet ja olkapää. Se on nytkin mahdollista, mutta olkapäät ovat paremmassa kunnossa kuin helmikuussa. Ideaparkin ennätyksestä hän oppi, että suoritus kannattaa vetää täysillä, jos siltä tuntuu.
”Vaikka kyseessä on pitkä aika, pitää aloittaa rohkeammin. Väsymys iskee kuuden tunnin kohdalla joka tapauksessa aina yhtä kovana. Jos kulkee, ei pidä miettiä, onko jäljellä tunti vai kymmenen tuntia.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Milla Vahtila