Harjoitus ja koulutus 19.2.2016

Rehtori: ”Pelastustoimen tutkinto ei saa mennä poliisin ehdoilla”

Pelastustoimen strategia korostaa yhteistyötä. Tässä viranomaiset harjoittelevat yhdessä Pelastusopiston harjoitusalueella.

Pelastustoimen strategia korostaa yhteistyötä. Tässä viranomaiset harjoittelevat yhdessä Pelastusopiston harjoitusalueella.

Päättääkö poliisi tulevaisuudessa palopäällystötutkinnon opetuksen sisällöstä?

Tämä on Pelastusopiston huoli, kun palopäällystön koulutusta selvittänyt sisäministeriön työryhmä julkaisi esityksensä keskiviikkona 17. helmikuuta. Työryhmä esittää, että palopäällystön koulutus siirrettäisiin Savonia-ammattikorkeakoululta Poliisiammattikorkeakoululle.

”Kannan huolta siitä, pysyykö pelastustoimen päällystötutkinnon sisällön suunnittelu ja käytännön toteutus Pelastusopiston hanskassa”, sanoo opiston rehtori Mervi Parviainen.

Koulutuksen järjestää nykyisin Savonia yhteistyössä Pelastusopiston kanssa. Koulutuksen siirtämistä on suunniteltu pitkään ja perusteltu sillä, että tutkinnon rahoituksella olisi vakaampi asema, kun se tulisi suoraan sisäministeriöltä. Pelastustieto kirjoitti aiheesta esimerkiksi joulukuussa.

Nyt Parviainen on huolissaan siitä, onko Pelastusopistolla tulevaisuudessa lainkaan sanavaltaa palopäällystökoulutuksen opetussuunnitelmaan tai opiskelijavalintoihin.

Hänen mukaansa tuoreeseen esitykseen ei esimerkiksi kirjattu, että Pelastusopiston edustaja olisi mukana Poliisiammattikorkeakoulun hallituksessa, joka hyväksyy opetussuunnitelmat.

”Me esitimme, että pelastustoimen ääni tulisi kuulumaan myös hallituksessa. Sitä ei haluttu kirjata. Tuntuu aika käsittämättömältä, että meillä ei olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa hyväksymisprosessiin.”

”Kyyti voi olla kylmää”

Parviainen sanoo, että jos asiasta tehdään virallinen päätös, Pelastusopiston vaikutusmahdollisuudet täytyy huomioida.

”Jos meillä ei ole paikkaa Polamkin hallituksessa, ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa juridisesti.”

Hänen mukaansa viranomaisyhteistyötä tehostetaan koulutuksen myötä, mutta opisto haluaa edelleen valmistella itsenäisesti esimerkiksi juuri opetussuunnitelman.

”Pelastustoimen tutkinto ei saa mennä poliisin ehdoilla. Pidän aivan absurdina ajatusta, että pelastustoimi olisi sivussa, kun mietitään, kuinka paljon päällystöä tarvitaan, mitä päällystölle pitää opettaa, kuinka paljon otetaan hakijoita sisään. Se ei kerta kaikkiaan voi tulla poliisilta”, Parviainen painottaa.

Muutoksella on tiukka aikataulu. Laki siitä pitäisi vahvistaa joulukuussa 2016. Esitys lähtee seuraavaksi lausuntakierrokselle.

”Esimerkiksi kenttä voi vaikuttaa asioihin vielä lausuntakierroksella. Totta ihmeessä toivon, että kumppanuusverkosto ja pelastusjohtajat antavat oman lausuntonsa. Kuvittelisin, että ei pelastustoimen kenttäkään haluaisi luovuttaa päätösvaltaa poliisille.”

”Rahoituskuviokaan ei ole ollenkaan selvää. Jos kaikki määräysvalta ja rahatkin menevät poliisille, pelkään, että kyyti voi olla kylmää”, Parviainen sanoo.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pelastusopiston arkisto

Lue lisää