Pelastustoiminta 24.6.2020

Lääkärihelikoptereilla kiireinen juhannus – myrkytykset ja vesipelastustehtävät korostuivat tehtävissä

Kuva: FinnHEMS

Kuva: FinnHEMS

FinnHEMSin lääkärihelikopteritukikohtiin tuli juhannusviikonlopun aikana yhteensä 191 hälytystä, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin edeltävinä alkukesän viikonloppuina keskimäärin.

Hälytysmäärä oli lähes sama kuin viime juhannuksena, jolloin hälytyksiä oli 199 kappaletta.

FinnHEMSin kuudesta tukikohdasta vilkkainta oli Tampereella, jossa hälytyksiä vastaanotettiin juhannuspyhien aikana kaikkiaan 41 kappaletta. Lukema on merkittävästi enemmän kuin kesän aiempina viikonloppuina.

”Juhannus ja kauniit säät saivat ihmiset liikkeelle, joten tehtävämäärä oli suuri. Lisäksi sydäntapahtumien ja aivoverenkiertohäiriöiden määrä nousee kesähelteiden alkaessa, ja se näkyy heti tehtävissä”, kertoo vastuulääkäri Piritta Setälä FinnHEMSin Tampereen tukikohdasta.

”Osa tehtävistä oli hyvinkin pitkäkestoisia ja laajalla alueella. Niitä suoritettiin niin Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa kuin Etelä-Pohjanmaallakin.”

Seuraavaksi eniten hälytyksiä kirjattiin Kuopiossa (36 hälytystä) ja Turussa (35). Oulun tukikohtaan tuli juhannusviikonlopun aikana 23 hälytystä ja Rovaniemelle 25.

Myrkytykset ja vesipelastustehtävät korostuivat tänä juhannuksena

Myrkytystehtäviä kirjattiin yli kaksinkertainen määrä edellisiin juhannuksiin verrattuna, kaikkiaan 23 hälytystä. Niistä suuri osa (9 hälytystä) osui Tampereen tukikohdalle.

”Viime viikonlopun tapahtumissa alkoholi näytteli isoa osaa. Alkoholimyrkytysten lisäksi osa vapaa-ajan tapaturmista johtui selkeästi alkoholista”, Setälä kertoo.

Tänä juhannuksena lähdettiin aiempaa useammin myös vesipelastustehtäville, jonne lääkärihelikopteri hälytettiin 11 kertaa. Vesipelastustehtävät työllistivät erityisesti Kuopion tukikohtaa. Rakennuspalot aiheuttivat FinnHEMSille kuusi hälytystä.

Potilaan tajuttomuus ja elottomuus ovat yleisimpiä syitä lääkärihelikoptereiden hälytyksille. Ne olivat yleisiä myös tänä juhannuksena, vaikka vähenivätkin viime vuodesta. Myös liikenneonnettomuuksista johtuvat hälytykset vähenivät.

 

Juhannuksen (19.–21.6.2020) hälytysmäärät FinnHEMSillä

Tukikohta Hälytysmäärä
FH10 Vantaa 31
FH20 Turku 35
FH30 Tampere 41
FH50 Oulu 23
FH51 Rovaniemi 25
FH60 Kuopio 36

 

Hälytyksen yleisimmät syyt

Syy Hälytysmäärä
Tajuttomuus 36
Myrkytykset 23
Elottomuus 22

Lähde: FinnHEMS

Lue lisää