Operatiivinen toiminta 14.9.2018

Hälytysilmoitus: avunpyyntöjä Ruotsista

Palomiehet raivaavat puita moottorisahalla, jotta pääsevät sammuttamaan puiden alla olevia palopesäkkeitä.

Palomiehet raivaavat puita moottorisahalla, jotta pääsevät sammuttamaan puiden alla olevia palopesäkkeitä.

Ruotsi pyysi apua ympäri maata riehuviin metsäpaloihin. Kun apua vihdoin lähetettiin, edessä oli pitkiä päiviä aamukahdeksasta iltakymmeneen kuumissa oloissa.

Tekstit: Marko Partanen

Kuvat: Tero Lähdesmäki/Kriisinhallintakeskus, Marko Hottinen

Torstaiaamuna 26. heinäkuuta päätettiin, että Ruotsiin lähetetään apua. Helikoptereita ei ollut edelleenkään antaa, mutta maajoukkoja voitaisiin lähettää.

”Tarkastelimme Ruotsin metsäpalotilannetta. Näytti siltä, että joukkomme voisi helpottaa Keski-Ruotsissa olevaa tilannetta. Lapin ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset olivat siinä sopivan matkan päässä. He saisivat omavaraiset joukkonsa ja kalustonsa paikalle suhteellisen ripeästi”, sisäministeriön pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sanoo.

”Päätimme koota noin 30-henkisen joukkueen, johon jokainen lähettävä laitos laittaisi oman omavaraisen pelastusryhmänsä.”

Lapin ja Oulu-Koillismaan lisäksi jouk­kuee­seen koottiin ryhmä myös Pohjois-Savosta. Niin ikään Kriisinhallintakeskus CMC Finland valjastettiin tehtävään, koska kansainvälinen toiminta koskettaisi heitä joka tapauksessa. CMC:llä olisi kalustoakin tätä varten ja CMC:n henkilöt voisivat liikkua yhdessä Pohjois-Savon ryhmän kanssa. Sammutusjoukkueen johto pyydettiin Oulu-Koillismaalta.

Suomesta metsäpalo-operaatioon lähtenyt joukkue oli täysin omavarainen. Ruotsalaiset olivat kuitenkin rakentaneet auttajien fasiliteetit huolella. Sammuttajien käytössä oli koulu ja uimahalli, minkä lisäksi paikalle oli pystytetty monta sataa auttajaa vetävä leiri. Majoittumista varten oli valmiina teltat, joissa ilmalämpöpumput puhalsivat jatkuvasti viileää ilmaa. Myös telttojen kosteudenpoistosta oli huolehdittu. Teltoissa oli sängyt, joissa oli kunnolliset patjat.

Artikkeli jatkuu. Kirjaudu sisään Pelastustiedon digitunnuksilla, niin pääset lukemaan koko jutun. Juttukokonaisuuden löydät myös Pelastustiedosta 6, joka ilmestyi 5. syyskuuta.

...

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.

Lue lisää