Pelastustoiminnan johtaja Ugo Manfredille palomiehen ammatti on kutsumustyö, jossa palkitsevinta on ihmishenkien pelastaminen.
Etelä-Italian Calabriassa maastopaloja vastaan taistellaan kesäisin tuplamiehityksellä ja ylitöitä tehden. Suurilta paloilta on tänä vuonna onneksi vältytty. Silti reilun kuukauden aikana siellä on sammutettu kesä–heinäkuussa yli kolmetuhatta maastopaloa.
Meri kimaltaa italialaisen pikkukylän edessä sinisenä ja houkuttelevana. Yhtäkkiä kumpuilevien kukkuloiden, viiniviljelmien ja oliivipuiden muodostamaan idylliin ilmestyy keltainen Canadair-sammutuslentokone, joka kaartaa näyttävästi alas ja hörppää merestä vettä. Muutaman minuutin kuluttua toinen kone tekee saman perässä ja katoaa lasteineen kukkulan taakse. Jossain palaa taas.
Euroopassa on tänä kesänä kärsitty poikkeuksellisista helleaalloista ja ennätysmäisestä kuivuudesta. Etelä-Italian Calabriassa lämpötila on noussut toistuvasti yli 40 asteen.
”Tänä vuonna täällä päin ei ole onneksi ollut suuria paloja. Viime vuonna koko Calabriaan julistettiin maastopalojen vuoksi hätätila, ja sammutusyksiköitä tuli apuun niin Milanosta, Bolognasta kuin Napolista”, palotarkastaja-asiantuntija Gaetano Longo kertoo toimistossaan.
Suurin osa tuhopolttoja
Tyypillinen maastopalo Calabriassa alkaa Longon mukaan pienestä liekistä, joka leviää tuulen vauhdittamana nopeasti. Palon voimakkuus riippuu palavasta materiaalista. Esimerkiksi oliivipuulehtoon levinnyttä paloa on miltei mahdoton sammuttaa.
”Maastopaloja sytyttävät sekä pyromaanit että karjanhoitajat, jotka haluavat nopeuttaa uuden ruohon kasvamista. Jotkut taas polttavat maata saadakseen esiin kesällä maan alla uinuvat sagriinikotilot. Ne myydään sitten hyvällä hinnalla ruoaksi”, Longo kertoo.
”Väsymys unohtuu, kun pelastaa ihmishengen:”
Kun paloasemalle saapuu ilmoitus maastopalosta, soittaa paikalle lähtenyt sammutusyksikkö usein apuun pelastustoiminnan johtajan Ugo Manfredin. Hänen tehtävänään on koordinoida sammutustehtävää ja pyytää tarvittaessa mukaan apuvoimia. Mukana seuraa musta reppu, joka sisältää muun muassa kompassin, tabletin ja lukuisia radiopuhelimia.
”Selvitän kiertelemällä ja kiikareita käyttämällä paloalueen laajuuden. Jos sammuttamiseen tarvitaan lentokoneita tai helikopteria, pyydän sellaisen apuun tabletilta löytyvän sovelluksen avulla. Samalla ilmoitan tuulen nopeuden ja suunnan, mahdolliset esteet ja sen, mistä kone voi hakea vettä.”
Lentokoneet hakevat veden usein merestä, helikopterille sen sijaan riittää pienempikin lampi. Tarvittaessa kopteria varteen tuodaan allas, joka täytetään vedellä.
”Työ on hyvin raskasta ja stressaavaa, sillä joudun olemaan yhteydessä joka suuntaan ja työskentelemään tuntikausia paahtavan auringon alla. Kesän lopulla olemme kaikki väsyneitä”, Manfredi kertoo.
Teksti ja kuvat: Jenni Meronen
Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2022, jossa kerrotaan myös Suomen valmiussiirrosta Kreikkaan.
Kaksi suomalaista kertovat kokemuksistaan Kreikassa nettijutussa.