Paloturvallisuus 3.12.2018

Automaattinen jauhesammutin esti navettapalon

Emäntä Hannele Sauna-ahon hankkima automaattinen jauhesammutin esti yli 60 lehmän navetan tulipalon.

Emäntä Hannele Sauna-ahon hankkima automaattinen jauhesammutin esti yli 60 lehmän navetan tulipalon.

Puurakenteinen navetta oli vaarassa palaa Hankasalmella 13. marraskuuta. Parsinavetassa oli yli 60 lehmää. Miljoonaluokan vahingoilta vältyttiin karjatilan emäntä Hannele Sauna-ahon hankkiman automaattisen jauhesammuttimen ansiosta.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen Sauna-ahon karjatilan palosta kello 7.16. Ensimmäisenä kohteessa oli Hankasalmen sammutusyksikkö noin 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Laukaan paloasemalla työskentelevä palotarkastaja Juha Hämäläinen oli tuolloin palomestarivuorossa.

Palotarkastaja Juha Hämäläisen mukaan pannuhuoneen sammutin ei ollut suuri investointi ja se toimi suunnitellusti.

”Lattialla oli vielä käryävää ainesta. Vastetta ei tarvinnut nostaa. Raivattiin, tarkistettiin paikat ja purettiin varaajan eristeet. Jos sammutin ei olisi lauennut, niin olisi ollut yksi iso navetta vähemmän”, Hämäläinen toteaa.

”Ei olisi herätty, jos palo olisi lähtenyt leviämään pannuhuoneesta. Palo olisi mennyt menojaan. Vakuutukset ovat kunnossa, mutta raha ei olisi korvannut henkistä iskua. Olen lehmien kanssa koko ajan tekemisissä. Ne ovat minulle työkavereita, eivätkä pelkästään lehmiä”, Sauna-aho painottaa.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue koko juttu Pelastustiedosta 9–10/2018, joka ilmestyy 12. joulukuuta.

 

Lue lisää