Paloturvallisuus 16.3.2021

Jääkaappi ei sovellu kylmäsavustukseen – seuraukset voivat olla tuhoisat

Surullinen esimerkki kylmäsavustuksesta kuistilla Nilsiästä 28. lokakuuta 2020. Rakennus paloi käyttökelvottomaksi. Kuva: Risto Taskinen.

Surullinen esimerkki kylmäsavustuksesta kuistilla Nilsiästä 28. lokakuuta 2020. Rakennus paloi käyttökelvottomaksi. Kuva: Risto Taskinen.

Ylimääräisen jääkaapin uusiokäyttö kylmäsavustimena voi tuntua hetken hyvältä idealta, mutta sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Suuri huoli on yöaikaan tapahtuvasta savustuksesta asuinrakennusten seinustoilla.

Kylmäsavustuksesta jääkaapin ja sähkövastuksen avulla on aiheutunut useita vakavia rakennuspaloja viime vuosina ympäri Suomea. Palomestari Risto Taskinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo tuoreen esimerkin rakennuspalosta Nilsiässä 28. lokakuuta 2020.

”Kuistilla oli ollut kylmäsavukalat savustumassa jääkappiin rakennetussa savustuskaapissa. Jääkaappiin rakennettu kylmäsavulaitteisto oli ollut kuistilla käytössä noin kaksi tuntia, kun siinä ollut jääkaappi oli syttynyt ja sytyttänyt kuistin palamaan. Noin 90 senttiä korkean jääkaapin sisällä ollut lämmitysvastus on todennäköisesti sytyttänyt – happea saatuaan – leppäpuukiekon palamaan. Se on sytyttänyt jääkaapin sisäpuolen tuleen ja sen myötä palo levisi koko rakennukseen. Rakennus paloi käyttökelvottomaksi”, Taskinen kertoo.

Tiedot on koottu toimenpidetilasto Prontosta sanahaun perusteella, joten tapauksia voi olla enemmänkin. Lähde: Pelastusopisto.

”Niillä savukaloilla on jo aika kova hintalappu. Omakotitalojen lisäksi on hyvä ottaa esille rivitalot, joissa riski kohdistuu paitsi omaan omaisuuteen, myös naapurin asuinturvallisuuteen”, kertoo riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta.

”Tammikuun lopussa viimeisin tietoomme tullut tulipalo tee-se-itse -savustimesta on joulukuulta 2020. Pelkästään LähiTapiolasta on maksettu noin kaksi miljoonaa euroa korvauksia parin viime vuoden aikana”, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen.

Nilsiässä järjestettiin tammikuussa polttokokeita kylmäsavustuksessa tyypillisellä jääkaapilla ja savustuksessa käytetyllä savunkehittimellä sekä leppäpuukiekoilla/purulla ja omenapuupurulla. Mikä tuloksissa yllätti? Lue lisää Pelastustiedosta 1/2021.

Teksti: Kimmo Kaisto

Lue lisää