Paloturvallisuus 21.10.2018

Kauppakeskus REDIssä valvoo tekoälykin

Ensikertalaisen kannattaa suunnata REDIssä infopisteelle, joka sijaitsee 1. kerroksessa Hermannin rantatien sisäänkäynnin kohdalla. Opaskartta auttaa löytämään etsimänsä. Isoja näyttöjä voidaan hyödyntää esimerkiksi evakuointitilanteessa.

Ensikertalaisen kannattaa suunnata REDIssä infopisteelle, joka sijaitsee 1. kerroksessa Hermannin rantatien sisäänkäynnin kohdalla. Opaskartta auttaa löytämään etsimänsä. Isoja näyttöjä voidaan hyödyntää esimerkiksi evakuointitilanteessa.

Kauppakeskus REDI Helsingin Kalasatamassa avasi ovensa syyskuussa 2018. Päivittäiset kävijämäärät ovat arviolta reilut 30000 henkeä. Kaikki tilat on sprinklattu parkkitiloja ja huoltopihaa myöten. Yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa on ollut tiivistä jo rakennusvaiheessa.

Tulipaloa suurempi riski on häiriintynyt ihminen tai aatteellinen ryhmä, joka on tullut tekemään pahojaan. Sekin riski on pieni ja siihen on varauduttu koulutuksella.

Kiinteistöpäällikkö Jukka Parkatilla on työkokemusta yli kymmenestä kauppakeskuksesta. Taustalla kohoaa tulevista tornitaloista ensimmäinen, 35-kerroksinen Majakka.

”Päiväsaikaan on paikalla vähintään neljä vartijaa. Kameravalvonnassa on myös etävalvonta, eli vartija kiertää sen sijaan, että istuisi valvomossa monitorien äärellä. Tekoälyllä varustettu järjestelmä oppii tilanteista. Se havaitsee päiväsaikaan normaalista poikkeavan, kuten maassa makaavan ihmisen. Yöllä se havaitsee, jos tiloissa liikkuu ihmisiä”, kiinteistöpäällikkö Jukka Parkatti kertoo.

Maantasossa REDIn jakaa kahteen osaan Kalasatamankatu, muissa kerroksissa kauppakeskus on yhtenäinen. Meren puoli on Sköne ja keskustan puoli Stadi. Viidennessä kerroksessa sijaitsee puistokansi Bryga. Pysäköintikerroksia on yhteensä neljä. Syvin kallioparkki ulottuu 30 metriin. REDIn läpi kulkee metro ja Itäväylä.

Itäväylän lasikatteen alla olevat suuttimet jäähdyttävät lasia mahdollisen tulipalon sattuessa.

Helsingin pelastuslaitoksen palotarkastaja Sakari Hynysen mukaan ensihoidon kannalta haasteena on REDIn alueen pirstaleisuus ja avun saaminen oikeaan paikkaan tilanteessa, jossa hätäilmoituksen on tehnyt sellainen henkilö, joka ei osaa kuvata tarkasti sijaintiaan. Pelastustoiminnan edellytykset on kohteessa otettu huomioon jo rakentamisvaiheessa. Tulipalo maanalaisissa tiloissa tai kemikaalionnettomuus Itäväylällä olisi tilanteena hyvin haastava.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää Pelastustiedosta 7/2018, joka ilmestyi 10. lokakuuta.