Paloturvallisuus 17.10.2021

Porrashuoneen penkkiongelmaan löytyi Lahdessa paloturvallisuusmääräykset täyttävä ratkaisu

Porrashuoneiden kulkuväylillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Olisi mukavaa, jos sinne voisi laittaa jakkaran, jossa voi liukkaalla kaudella laittaa kenkiin liukuesteremmit tai odotella saapuvaa kyytiä. Olisipa vain jonkinlainen penkki, jossa istahtaa.

Lahtelainen taloyhtiö alkoi selvittää asiaa ja löytyi paloturvallisuusmääräykset täyttävä ratkaisu. Yhteisymmärrys löytyi keskusteluissa paloalan ammattilaisten ja rakennusalan ammattilaisten kanssa. Penkin on oltava niin pieni, ettei se alas laskettunakaan kavenna niin sanottua kaistaleveyttä ja ylös nostettuna ei haittaa mitään toimia. Myöskään se penkki ei saa sisältää merkittävissä määrin paloa ylläpitävää materiaalia.

Tiukan vertailun jälkeen netistä löytyikin tuote, joka voidaan pultata porrashuoneen seinään. Luonnollisesti se pitää asentaa nurkkaan ja tarkkaan mitata, ettei poistumistien ”väyläleveyteen” tule kavennusta, vaikka penkki olisi ala-asennossa.

Penkki on metallirunkoinen ja seinän viereen ylös nostettava. Istuinosa on valmistettu kolmesta laudasta, jotka paloviranomaisten lausunnon mukaan eivät merkittävästi kasvata poistumisreitin palokuormaa.

Lahtelainen taloyhtiö kävi neuvotteluja sekä rakennusvalvonnan että paloviranomaisten kanssa ja hyväksytti ratkaisun heillä etukäteen. Asennus onnistuikin sitten asukkaiden omin voimin.

Löytyisikö tästä palo- ja rakennusvalvontaviranomaisille sekä taloyhtiöille malli ratkaista asukkaiden kenkäongelma ja paikka odottaa kyytiä?

Aulis ”Aukka” Partanen
Koulutuspäällikkö
Uudenmaan Pelastusliitto

Lue lisää