Paloturvallisuus 20.2.2022

Tanskassa tulitöillä eroon rikkaruohoista

Polttamista käytetään rikkaruohojen poistoon ympäristösyistä kemikaalien sijaan, mutta lisäksi se on yksinkertainen toimenpide.

Polttamista käytetään rikkaruohojen poistoon ympäristösyistä kemikaalien sijaan, mutta lisäksi se on yksinkertainen toimenpide.

Tanskassa tulitöillä on hävitetty rikkaruohoja.

”En tiedä, montako tulipaloa rikkaruohojen polttaminen aiheuttaa vuodessa, mutta siinä yhteydessä syntyvät tulipalot aiheuttavat yleensä vaurioita talon julkisivuille”, kertoo koulutuspäällikkö Pia Mark Tanskan palo- ja turvallisuustekniikan instituutista DBI:stä, joka on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin sisarjärjestö Tanskassa.

Markin mukaan Tanskassa käytetään nestekaasupolttimia, joita voi ostaa mistä tahansa rautakaupasta. Määräysten mukaisesti tehtynä ne ovat turvallinen tapa poistaa rikkaruohoja. Menetelmää käytetään sekä yksityisissä että julkisissa yrityksissä, aivan kuten monet myös omilla pihoillaan. Ammattilaisille ja ammattitaitoisille maisemapuutarhureille suunnattu tulityökurssi on sisällöltään sama kuin perinteisiin tulitöihin sekä katto- ja vedeneristysalan tulitöihin keskittyen rikkaruohonpolttotoimenpiteisiin. DBI myöntää paikallisen tulityökortin, joka ei kuitenkaan vastaa tulipätevyyttä Suomessa.

Pia Mark olettaa, että polttamista käytetään rikkaruohojen poistoon ympäristösyistä kemikaalien sijaan, mutta lisäksi se on yksinkertainen toimenpide.

”Suomessa ei enää eritellä tulityökortteja perinteisiin tulitöihin tai katto- ja vedeneristysalalle. Aina kun tekee vakuutetussa kohteessa tilapäisellä tulityöpaikalla työtä, josta aiheutuu palovaaraa tai työn tilaaja niin vaatii, pitää olla Tulityökortti. Suomessa rikkaruohojen torjuminen polttamalla ei ole vielä kovin yleistä, mutta on vähitellen yleistymässä. Maahan tuodaan jo sekä kaasu- että sähkötoimisia polttimia”, kertoo kehittämispäällikkö Heli Hätönen SPEKistä.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: SPEKin arkisto

Lisää mielenkiintoista asiaa tulitöistä numerossa 1/2022, joka ilmestyi 16. helmikuuta.

Lue lisää