Paloturvallisuus 25.5.2018

Vakava maastopaloriski kohottaa valmiutta Etelä-Karjalassa: ”Tilanne on erittäin poikkeuksellinen”

Lemillä Etelä-Karjalassa paloi maastoa 
torstaina noin puoli hehtaaria.

Lemillä Etelä-Karjalassa paloi maastoa torstaina noin puoli hehtaaria.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella kohotetaan valmiutta viikonlopun ajaksi. Syynä on poikkeuksellisen vakava maastopaloriski koko maakunnan alueella.

”Olen ollut  melkein kymmenen vuotta päällystötehtävissä, enkä muista tällaista tilannetta olleen kertaakaan sillä aikaa. Tilanne on erittäin poikkeuksellinen”, kertoo päivystävä päällikkö Sampsa Lintunen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Henkilöstön valmiutta kohotetaan siten, että viikonlopun ajan jokaisessa kunnassa on vähintään neljän henkilön vahvuinen päivystysryhmä varallaolossa eli välittömässä lähtövalmiudessa. Kaksi RPAS- eli drone-yksikköä Imatran ja Lappeenrannan VPK:ista on viikonlopun ajan päivystysvalmiudessa. Lisäksi pelastuslaitoksella on ylimääräinen päällystön jäsen päivystysvalmiudessa.

Valmiuden kohotus kestää perjantai-illasta sunnuntai-iltaan saakka. Tarvittaessa sitä jatketaan myös ensi viikolla. Metsäpaloindeksi on erittäin korkea koko maakunnan alueella ja sen odotetaan kohoavan edelleen ensi viikolla. Sunnuntaiaamuun saakka metsäpaloindeksi koko maakunnassa on vähintään 5,2 ja keskiviikkona sen odotetaan olevan koko maakunnan alueella jopa 5,8. Metsäpaloindeksin maksimiarvo on 6,0 ja metsäpalovaroituksen raja-arvo on 4,0.

Satelliitit havainnoivat maastoa

Itä-Suomen tilannekeskus seuraa satelliittien ilmaisemia mahdollisia maastopaloja. Jokainen havainto välitetään tilannekeskuksesta päivystävälle palomestarille ja käydään tarkistamassa paikan päällä maastossa. Tarvittaessa apuna käytetään myös droneja eli RPAS-laitteita. Maastopalojen havainnointi satelliittien avulla on aloitettu tänä vuonna. Satelliitit havaitsevat poikkeavia lämpösäteilyjä.

Aluehallintovirastolta on saatu lupa lentotoiminnan tiivistämiseksi kahteen kertaan päivässä. Lisäksi rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien lentokaluston käytettävyyttä maastopalotilanteessa pyritään tehostamaan.

Sampsa Lintunen kehottaa Etelä-Karjalan asukkaita ja mökkiläisiä äärimmäiseen varovaisuuteen kaikessa toiminnassa josta voi aiheuta kipinöintiä.

”Kannustan ihmisiä myös tarkkailemaan ympäristöä aktiivisesti. Jos ilmassa haisee savu, sen lähde tulee tarkastaa heti.”

Avotulen teko on kielletty koko Etelä-Karjalan alueella.

Lue lisää: Metsäpalon riski on nyt poikkeuksellisen suuri

Lähde ja kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää