Paloturvallisuus 25.5.2018

Metsäpalon riski on nyt poikkeuksellisen suuri

Etelä-Karjalan Savitaipaleella paloi toukokuussa noin kahden hehtaarin suuruinen alue.

Etelä-Karjalan Savitaipaleella paloi toukokuussa noin kahden hehtaarin suuruinen alue.

Maasto on pitkään jatkuneen kuivan ja lämpimän kelin vuoksi nyt erittäin kuivaa ja syttymisherkkää.

Pitkään jatkunut kuiva ja lämmin sää on nostanut metsäpaloriskin poikkeuksellisen suureksi lähes koko maassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan metsäpaloriski kasvaa edelleen seuraavien päivien aikana suurimmassa osassa maata. Metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa.

Suomen metsäpaloindeksi on muuttumassa historiallisen korkeaksi eli arvoon 6,0. Samoin historiallisesti metsäpalovaroitus muuttuu oranssiksi, joka tarkoittaa vaarallista. Se saattaa muuttua jopa punaiseksi eli erittäin vaaralliseksi ensi viikon alussa.

Lähes koko Suomessa on voimassa metsäpalovaroitus, mikä pelastuslain mukaan tarkoittaa, että nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää. Avotulella tarkoitetaan myös esimerkiksi kertakäyttögrillejä ja muuta tulenkäyttöä, josta tuli voi levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Pelastuslaitokset kehottavat kaikkia kansalaisia huolehtimaan maastopalojen ennaltaehkäisystä. Lue tarkemmat ohjeet Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotteesta.

Sisäministeriön mukaan metsä- ja maastopaloja on toukokuun aikana syttynyt huomattavasti normaalia enemmän. Pelastuslaitosten resurssit ovat joissain paikoissa jo äärimmilleen käytössä metsä- ja maastopalojen sammutuksessa. Sammutustyössä pelastuslaitokset ovat saaneet virka-apua muun muassa Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta. Virka-avun kautta pelastuslaitokset ovat saaneet sammutukseen lentokalustoa ja lisäresursseja. Lisäksi sammutustöissä on käytetty muun muassa paikallista traktorikalustoa.

Lue lisää metsäpaloista:

Massiivinen metsäpalo Suomessa viimeksi 20 vuotta sitten – levisi latvapalona 

Laitoksilla maastopalokalustoa vähän – kärrykin kohentaisi tilannetta

Myös Suomessa voisi levitä massiivinen metsäpalo 

Lähde: Pirkanmaan pelastuslaitos, sisäministeriö

Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää