Pelastuslaitoksilla on omat valmiusvarastot, joiden turvin pelastusajoneuvot voidaan tankata mahdollisen jakeluhäiriöön sattuessa.
Pelastuslaitoksissa on varauduttu varsin hyvin polttonesteiden jakelun mahdollisiin häiriötilanteisiin. Sellainen voi olla myös lakko. Neste Oyj:n tiedotteessa todettiin, että pitkäaikainen häiriö jakelussa lamaannuttaisi myös pelastus- ja viranomaistoiminnan.
Kahden viikon lakko ei välttämättä vaikeuta pelastusajoneuvojen liikkumista. Esimerkiksi Helsingissä on varauduttu vähintään kahden viikon häiriöön.
”Meillä on muutamilla paloasemilla tankkauspisteet ja valmiusvarastot riittävät nykyisellä tehtävämäärällä vähintään kahden viikon, mahdollisesti pidemmäksikin ajaksi”, sanoo pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.
Myös Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on varauduttu polttonesteiden jakeluhäiriöihin.
”Meillä omat varastot riittävät muutaman päivän varalle, enimmillään viikon pituiseksi ajaksi, jos tehtävämäärät eivät paljon lisäänny”, kertoo pelastuspäällikkö Mika Kontio.
Samankaltainen tilanne on Kymenlaakson pelastuslaitoksella.
”Muutama päivä, pisimmillään viikko”, sanoo paloinsinööri Juhani Carlson.
”Toki järjestely tuo omat hankaluutensa esimerkiksi logistiikan osalta, kun tankkauspisteitä on vain muutamalla asemalla.”
Erityisasiantuntija Alpo Nikula sisäministeriön pelastusosastolta kertoo, että pelastuslaitokset ovat varsin hyvin varautuneet polttonesteiden jakeluhäiriöihin.
”Ei parinkaan viikon jakeluhäiriö pelastustoimintaa estä.”
”Monella laitoksella on omat varastot. Jotkut ovat tehneet sopimuksen tietyn toimittajan kanssa, jolla polttonesteen saanti turvataan poikkeustilanteessa”, Nikula sanoo.
Polttonesteen jakeluhäiriön yleisiä vaikutuksia selvitetään parhaillaan. Huoltovarmuuskeskuksessa on käynnissä selvitys, jossa tarkastellaan varavoimatarpeita polttoaineen jakelussa laajan sähkökatkon sattuessa.
Teksti: Esa Aalto
Kuva: Kimmo Kaisto