Varautuminen 7.12.2019

UPL jakaa varautumisen ilosanomaa Uudenmaan palokuntanuorille

Iloisia ilmeitä väestönsuojaan tutustumisen jälkeen. Varautumisen tietopaketin tarjosi Uudenmaan pelastusliitto ja järjestöpäällikkö Sari Tuuri-Salonen.

Iloisia ilmeitä väestönsuojaan tutustumisen jälkeen. Varautumisen tietopaketin tarjosi Uudenmaan pelastusliitto ja järjestöpäällikkö Sari Tuuri-Salonen.

Miten suljetaan ilmanvaihto kodissa? Sen opin ainakin muistavat Hyvinkään VPK:n nuoret, jotka osallistuivat Uudenmaan pelastusliiton järjestämään viikkoharjoituskoulutukseen, jossa aiheena on varautuminen. Samalla palokuntanuoret tutustuvat väestönsuojaan ja kuulevat tietoa väestönsuojista ja niiden käyttöönotosta mahdollisessa poikkeustilanteessa.

Uudenmaan Pelastusliiton järjestöpäällikkö Sari Tuuri-Salonen kertoo palokuntanuorille varautumisesta. Miten kotona pitää varautua yllättäviin tilanteisiin ja miten meidän pitää laajemmin yhteiskunnassa kyetä varautumaan poikkeustilanteeseen, joka voi johtua pienemmästä tai isommasta onnettomuudesta. Kotivara yritetään tehdä tutuksi.

”Syksyn aikana olemme kouluttaneet 241 palokuntanuorta. Se on hieno asia”, hän iloitsee.

Nuorten lisäksi myös heidän kouluttajansa ovat osallistuneet illan koulutustilaisuuteen. Se on samalla ollut viikkoharjoituksen aihe.

Väkeä 20 palokunnasta

Kaikkiaan UPL:ssa kävi kylässä kuulemassa väestönsuoja- ja varautumisasiaa väkeä 20:sta palokunnasta.

Sari Tuuri-Salonen (edessä vas.) näyttää Hyvinkään VPK:n nuorille, millainen on väestönsuojan käymälä.

Sari Tuuri-Salosen lisäksi väestönsuojista oli kertomassa Lasse Oivio, joka työskentelee huoltoasentajana kiinteistöalan yritys Malkit Oy:ssä ja toimii myös Asolan VPK:ssa.

UPL:n toimitilan väestönsuojassa nuorille kerrotaan mitä suojassa pitää tehdä jos se pitäisi laittaa käyttökuntoon.

He pääsevät tekemään oven kanssa myös tiiveyskokeen, ryömimään hätäuloskäytävässä ja veivaamaan käsin ilmanvaihtolaitetta.

Hyvinkään VPK:n nuoret ja ohjaajat kuuntelivat väestönsuojassa kiinnostuneena, mitä kaikkea väestönsuojassa pitää tehdä, jos tilanne sellaista vaatii. Monelle väestönsuojiin ja varautumiseen liittyvät asiat eivät tuttuja, joten koulutusilta tulee tarpeeseen.

”Tässä saadaan tehtyä myös UPL tutuksi nuorille. Mikä tärkeintä, nuoret ja heidän ohjaajansa oppivat varautumisesta, väestönsuojelusta ja saavat oikean käsityksen siitä, kuinka suoja laitetaan kuntoon”.

”Tarkoitus on jatkaa ensi keväänä. Toivottavasti muillakin alueilla alettaisiin järjestää samanlaisia tilaisuuksia palokuntanuorille”, Sari Tuuri-Salonen sanoo.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Lue lisää