Harjoitus ja koulutus 24.10.2018

Pelastusopistolle lisämäärärahaa 1,86 miljoonaa – ”Ei pitkän aikavälin ratkaisu”

Pelastajaopiskelijat sammuttivat nestepaloa opiston harjoitusalueella viime toukokuussa.

Pelastajaopiskelijat sammuttivat nestepaloa opiston harjoitusalueella viime toukokuussa.

Hallitus esittää lisätalousarvioesityksessään 1,86 miljoonan euron lisämäärärahaa Pelastusopistolle. Määräraha on tarkoitettu kalusto- ja tekniikkahankintoihin sekä opiston toiminnan vahvistamiseen. Sisäministeriö tiedotti asiasta tiistaina.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo, että opisto on kiitollinen määrärahasta. Hän kuitenkin korostaa, että kertaluonteisella rahoituksella lähinnä paikataan vuosien aikana tulleita aukkoja. Lisämääräraha ei ole pitkän aikavälin ratkaisu.

”Olemme tietysti tyytyväisiä, että saimme sen, mutta emme tuuleta lopullisesti. Saamme tilannetta tasapainotettua. Sitten olisimme huutaneet hurraata, jos olisimme saaneet sen kehysrahaan”, Parviainen sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka summa tuntuu suurelta, siinä on kyse ainoastaan Pelastusopiston lakisääteisten ydintoimintojen turvaamisesta.

”Tällä rahalla ei esimerkiksi hankita mitään lisää, vaan sillä lyhennetään investointivelkaa, pistetään harjoitusalueella paikkoja kuntoon ja rahoitetaan tietojärjestelmiä. Raha menee menee olemassaolevaan, ei sillä kulutusjuhlaa vietetä.”

Kaksi miljoonaa metsäpalokuluihin

Kuivan kesän aiheuttamien ylimääräisten sammutus- ja tähystyslentojen sekä metsäpalojen torjunnan kustannusten kattamiseen ehdotetaan yhteensä kahta miljoonaa euroa, josta 500 000 eurolla korvataan Ruotsin metsäpalojen sammutustöihin osallistumisesta syntyneitä kustannuksia pelastuslaitoksille.

Helsingissä heinäkuussa järjestetyn presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tapaamisen turvajärjestelyistä aiheutuneisiin menoihin ehdotetaan poliisille ja Rajavartiolaitokselle yhteensä noin 3,3 miljoonaa euroa.

Hallituksen tiistaina neuvottelema toinen lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina 25. lokakuuta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Akseli Muraja